„Když jsem pána s dárky navštívil prvně, tak se mimochodem zmínil, že by si hrozně přál mobil s foťákem, aby si mohl fotit svého psa. Jeden odložený jsem měl doma, tak proč neudělat radost," řekl Jirka, o jehož prvním spontánním dobrém skutku Deník informoval minulý týden.

Dojetí a rozpaky

Když Pavel mobilní telefon od Jirky přejímal, byl na rozpacích a dojatý. „To si nemůžu vzít, to přece nejde," pronesl bezdomovec. Jirkova odpověď zněla: „Ale můžete. Víte, jakou mi tím uděláte radost. Je mi ctí pomoci člověku, který to opravdu potřebuje a kdo si to zaslouží."

Pavlův příběh

Bezdomovec Pavel býval chlap plný síly. Pak ale přišel úraz, ztráta zaměstnání, bydlení i invalidního důchodu a on skončil na ulici. „V dnešní době se může na ulici ocitnout během chvíle každý. Mám sice děti, ale ony netuší, jak jsem dopadl a já je tím nechci zatěžovat," svěřil se Deníku Pavel. Snaží se vyjít se životním minimem, které se pohybuje kolem tří tisíc korun měsíčně.

„Přes tisíc korun vynaložím měsíčně za krmení pro psa a veterináře. Po Novém roce budu zase chodit po úřadech, abych si znovu vyběhal invalidní důchod," tvrdí Pavel, který podle dobrovolného hasiče Jirky patří k těm slušnějším bezdomovcům. „Má svou hrdost. I přes nepřízeň osudu je spokojený, smířený a vděčný. Vyzařuje úžasnou energii," dodal na závěr Jirka Dušek. Pro Pavla se pokusí sehnat ještě nějaké dřevo do kamen na zimu.

Zdroj: Youtube