Ve středu svou jednoznačnou podporu škole vyjádřili nejen samotní studenti, ale také desítky obyvatel. Ti všichni se sešli na demonstraci před budovou bývalé textilní školy a potom průvodem dorazili před místní radnici.

Demonstrující, v jejichž čele vykročil Krakonoš, nesli také řadu transparentů s výstižnými slogany. Například: Stop diskriminaci malých obcí, Přežili jsme totality, přežijeme demokracii? Krakonoš se na vás zlobí, rušíte mu střední školy, Nejsme zločinci, tak nás nezavírejte a další. Manifestanti dali hlasitě a všichni v jednom šiku najevo, že si zrušení gymnázia nepřejí, čímž reagovali na záměry Libereckého kraje v rámci optimalizace školství v regionu.

Sportovní gymnázium je nejstarším svého druhu v bývalém Československu. Letos slaví 35 let existence. Celkově má škola 400 žáků, z toho sportovní gymnázium 80 ve čtyřech třídách. Studenti se mohou orientovat na přípravu ve sportech atletika, běh na lyžích, biatlon, skok, severská kombinace, alpské disciplíny a snowboarding. Školu proslavují zejména zimní sporty.

 Ředitel Jiří Šorm nedávno pro Deník uvedl: „Například na olympijských hrách vloni ve Vancouveru startovalo hned jedenáct našich žáků nebo absolventů: skokani Koudelka s Hájkem a Maturou, biatlonisté Vítková, Zvařičová, Rezlerová, Vejnarová a Soukup, sjezdař Trejbal nebo sdruženáři Slavík s Kutalem.“

Morální podporu studentům dala najevo nejen početná přihlížející veřejnost, ale také starosta Vladimír Richter, ředitel školy Jiří Šorm i bývalí absolventi. „Omezení či zrušení gymnázia by pro celý region znamenalo obrovskou ztrátu, krok špatným směrem a byla by to ukázka toho, že Liberecký kraj nezvládá svoje kompetence,“ řekl například bývalý absolvent Martin Kupka, bývalý mluvčí vlády a současný starosta Líbeznic.

Aktuální situaci z jednání s krajskými úředníky přiblížil starosta Vladimír Richter. „Rada kraje měla projednávat upravený materiál, který jsme jako návrh vyřešení situace na gymnáziu předložili. Dosud jsem žádný verdikt neobdržel. Údajně se Jilemnice nedostala vůbec na pořad dne,“ upozornil starosta Richter.