Značka Gelato della Vita se zrodila před dvěma lety a název lze přeložit jako „Životní zmrzlina“ či „Víťova zmrzlina“. Vznikla jako snaha nabídnout Liberečanům i přespolním kvalitní italskou zmrzlinu s výraznou chutí použitých surovin a ovocné sorbety, které představují ideální osvěžení v parných dnech. „Gelato má oproti klasické zmrzlině menší podíl vzduchu i tuku. V naší zmrzlinové laboratoři vyrábíme a pasterizujeme vlastní zmrzlinové základy a nepoužíváme žádnou chemii jako dochucovadla či umělá barviva,“ zdůraznil Vít Vaníček který má odmala blízký vztah ke gastronomii.

Vystudoval střední hotelovou školu, pokračoval ve vysokoškolském studiu v zahraničí a posléze se připojil k rodinnému podniku. „Celý můj život se točí kolem jídla. Gelato pro mě bylo velkou neznámou, ale rozhodl jsem se výzvu přijmout,“ doplnil.

Loni představil svůj projekt prostřednictvím Gelato biku, které parkovalo na Soukenném náměstí v Liberci. Do kola se vejde až 120 litrů gelata, což představuje 1 100 porcí. Letos parkuje kolo během slunečních dní u libereckého vlakového nádraží. Jelikož se setkal s pozitivními reakcemi zákazníků, rozhodl se přistoupit k vybudování kamenné pobočky. Bývalou lékárnu tak proměnil v gelaterii, která každý den nabízí dvanáct různých příchutí, z toho minimálně pět sorbetů. Vedle ovocných si může zákazník dopřát i čokoládový či dokonce pistáciový sorbet.

Rozdíl mezi gelatem a sorbetem je v cukrech a tucích

Při výběru surovin do gelata a sorbetů vybírají kvalitní suroviny. Plnotučné mléko i smetanu odebírají od místních farmářů z Libereckého kraje. Využívají sezónní ovoce jako jahody či podzimní hrušky z Českého ráje, v případech exotických příchutí sahají po mraženém ovoci. „Vymýšlení nových příchutí vyžaduje dlouhý propočet, někdy to je až taková alchymie. Musíte spočítat obsah tuku a cukrů každé suroviny. V našich recepturách se snažíme držet na spodní hranici cukru, většina příchutí ho má přibližně devatenáct procent. Sorbety mají vyšší podíl cukru, ale zase v nich není žádný tuk,“ podotkl Vaníček s tím, že velké oblibě se u zákazníků těší mangový sorbet, z mléčných zmrzlin zase pistácie.

Jak sám Vaníček přiznal, kombinace chutí jsou de facto nekonečné. Lze udělat i výluh z jakéhokoliv koření, které pak zmrzlinu zpestří, jako například černý čaj s citrónem. Pro vánoční svátky je pak typické perníkové koření. Loni na podzim zkoušeli příchuť jablkový štrúdl. Postupem času plánují příchuti přizpůsobovat i ročnímu období. Čertsvé gelato budou nabízet celoročně, ale nabídku obohacují vlastními cukrářskými výrobky. Na podzim by rádi nabídli zákazníkům zmrzlinové zákusky. „Stále se chceme posouvat dál, pracovat na našich výrobcích. V půlce srpna proběhne workshop pod vedením lektora přímo z Itálie,“ nastínil plány Vaníček.

Přestože původně hledal prostory v centru, nelituje, že se usadil v Horním Růžodole. Věří, že když má člověk dobrý produkt, zákazníci si ho najdou. „Náš cíl je, aby se gelaterie stala vyhlášenou nejenom v Liberci, ale ideálně alespoň v rámci kraje. Když přijedou lidé na výlet nebo budou mířit na Ještěd, aby věděli, že se se mohou zastavit u nás a dostanou něco, co jen tak někde ne,“ uzavřel Vít Vaníček.

Mohlo by vás zajímat: Z Liberce do Provence za půl hodiny. Levandulovna otevírá brány k samosběru

Jednou z letošních novinek raspenavské Levandulovny je samosběr levandule. | Video: Jiří Louda