Sál Krajského úřadu v Liberci byl ve středu plný lidí. Všichni se přišli podívat na ruční výrobu klientů ze zařízení sociálních služeb Libereckého kraje. Polštářky, obrázky, ručně malované tašky, svícny, perníčky, vánoční ozdoby nebo výrobky z keramiky a hlíny, to vše bylo k mání.

Využití výrobků je přitom velmi individuální, což nám potvrdili i návštěvníci trhu.

,,Něco mám pro radost a zbytek většinou rozdám pod stromeček k Vánocům," řekla návštěvnice Jarmila Tomešová.

A další z nakupujících doplnila: ,,Jsem tu každým rokem na Vánoce i na Velikonoce a vždy tu něco zakoupím. Vždyť se podívejte, že zase odcházím s plnou taškou," doplnila svou kamarádku Věra Kněbortová. Naplnit si tašku přitom nebyl problém, protože i ty nejhezčí výrobky byly za pár korun.

,,Pořádáme tyto tradiční Vánoční trhy už osmým rokem a jejich obliba stále vzrůstá především u prodejců, kteří si zde zamlouvají místa mnohdy i půl roku dopředu. Dnes je tady čtyřicet vystavovatelů, kteří nabízí své výrobky na zhruba padesáti dvou stolech. Bohužel někteří musejí prodávat i na chodbě, protože sál je plně obsazen," popsala vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu v Liberci Kateřina Tomínová. A dodala: ,,Oficiální zahájení mělo začít v deset hodin, ale už od devíti se zde začali scházet lidé a nakupovat."

Lidé si mohli vybírat výrobky od klientů různých zařízení z celého regionu. Například tu rozložili své zboží zástupci Centra denních aktivit Jedličkův ústav Liberec, Advaita prevence a léčba návykových poruch, Chráněná dílna D.R.A.K., Chráněná dílna TULIPAN nebo Dům pro seniory Liberec.

Zúčastnění označili akci za velmi povedenou a poznamenali, že si lidé výtvory jejich klientů zamlouvají už měsíc předem, takže o zájemce nemají nouze. Výtěžek z prodeje pak putuje zpět do chráněných dílen, kde se za něj nakoupí potřebný materiál pro další tvoření.

Sami tvůrci mají největší radost z toho, že počet návštěvníků se zájmem o jejich výrobky vzrůstá. Už teď se těší na velikonoční trhy.

Veronika Koloušová