„Ptala jsem se politiků , proč si zvolili zrovna tuto životní cestu, v čem je tato práce naplňuje, odpovědi mě velmi překvapily," říká Jana Hrdková, studentka z Liberce. Volební tramvaj s politiky je další akce Liberecké občanské společnosti,  a to v rámci projektu „Hrajeme o náš kraj."

Liberec křižovala tramvaj s politiky, kteří odpovídali cestujícím na nejrůznější otázky. „V rámci tohoto projektu, který se snaží vzbudit mezi mladými zájem o rozhodovací procesy v Libereckém kraji, jsme před časem  realizovali  například plavbu parníkem na Máchově jezeře nebo  fotbalové turnaje na náměstích. Vše opět s politiky. Mladí se jich mohli zeptat na cokoli," popisuje  Ondřej Lochman z Liberecké občanské společnosti.

Do volební tramvaje nastoupilo 21 politiků z nejrůznějších stran, které kandidují do krajských voleb. „Naše strana se zapojila proto, že je tato aktivita od mladých lidí a to procento, které chodí k volbám nebo se vůbec zajímají o politiku, je hrozně malé," řekla Lenka Halamová ze Strany pro otevřenou společnost.

Akce volební tramvaj, kde sedí politici a cestující se jich můžou ptát na cokoli, se zamlouvá i starostovi Chrastavy. „Mě se líbí, že vůbec takováto skupina mladých lidí existuje, kteří se snaží zapojit své vrstevníky do dění. Já něco takového zažívám poprvé, nikdy předtím jsem ve volební tramvaji nebyl," řekl Michael Canov.

Společně s volební tramvají odstartovaly další dva projekty. „Patří mezi ně Informační a sociální kampaň, která má dva cíle. Prostřednictvím různých pohlednic, pivních tácků  a placek získají mladí informace, jak se můžou zapojit do veřejného života," vysvětluje Ondřej Lochman z Liberecké občanské společnosti.

Druhým projektem je volební průvodce s názvem Volební maják. „Internetový portál volebnimajak.cz je apolitickým průvodcem světem krajské politiky.  Prvovoliči zde najdou volební programy i kandidátky všech dvacet kandidujících stran. Mladí tak na jednom místě naleznou vše, co by jinak museli dlouze vyhledávat na webech jednotlivých stran," popisuje portál Adam Fogl z Liberecké občanské společnosti.

Další akcí této nevládní neziskové organizace v rámci projektu „Hrajeme o náš kraj" je diskuse s kandidáty na hejtmana Libereckého kraje.
Ti usednou do „horkých křesel" a budou odpovídat na nejrůznější otázky od mladých lidí či studentů v Krajské vědecké knihovně v Liberci již  ve čtvrtek 20. září od 17 hodin