Přibližně ve dvacátých letech minulého století jej vytvořil místní rodák Gustav Simon, něco sesbíral, něco vytvořil z papíru a ze dřeva. Pracoval na betlému po celý svůj život, až do roku 1953, kdy zemřel.

„Když děda zemřel, starala se asi dalších šest let o betlém babička a pak to zůstalo na mně," vysvětlil provozovatel betlému a vnuk jeho tvůrce Robert Simon. Ten se o dílo stará od dětství, nyní společně s manželkou a pravnučkou stavitele Lucií Kubátovou, která je majitelkou unikátu.

Ojedinělé dílo mohou lidé obdivovat v podstávkovém domku, který také prošel rekonstrukcí. Betlém zabírá většinu spodní světnice a návštěvníci v něm mohou obdivovat 150 pohyblivých a padesát nehybných figurek. Ty pohání původní mechanismus se závažím, který se uvádí do pohybu točením klikou.

„Všechno, co dnes lidé vidí v betlému je původní. Zvláštní je i tím, že je vlastně jediným dochovaným. Ještě měli podobný ve Ferdinandově v hospodě, ale ten zmizel a nikdo neví kam," podotkl Simon.

Na opravě betléma se všichni zúčastnění domluvili v roce 2009. Mocnou měrou, a to nejen finanční, se podílelo město Frýdlant, Liberecký kraj, ministerstvo kultury, ale sponzorsky i firmy a také lidé dali peníze prostřednictvím veřejné sbírky.

„Betlém je kulturní památkou i chalupa, ve které je umístěný. Stavba ale není v památkové zóně, a tak nebylo snadné dosáhnout na dotace," přiblížil starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který byl jedním z významných iniciátorů rekonstrukce. Renovace objektu nakonec stála dva miliony a dvě stě tisíc korun, rekonstrukce betléma přišla na 800 tisíc korun.

Navštěvovat Simonův betlém mohou od neděle zájemci každý den od 10 do 16 hodin, kromě pondělí. A to až do konce letošního roku. Pak se uzavře a opět návštěvníky přivítá až v létě, od května do září.