V pondělí 15. dubna to uvedl hejtmanův zdravotnický náměstek Přemysl Sobotka. „Jednání dospěla k částce 8,6 milionu korun,“ řekl.

Mluvčí frýdlantské nemocnice Dita Fuchsová nechtěla domluvenou cenu prozatím komentovat. „O výsledcích dohody budeme informovat až po skončení těchto jednání,“ uvedla na dotaz Deníku.

Finální kupní smlouvu ještě na sklonku dubna projednají krajští i frýdlantští zastupitelé. Pokud bude smlouva podepsána, frýdlantský špitál změní vlastníka už 1. července.

O této transakci se vyjednává už několik let. Vloni na podzim podepsal kraj, Frýdlant i obě nemocnice společné memorandum, po kterém následovalo odborné ocenění nemocnice nezávislou firmou. To se zabývalo jak reálnou hodnotou movitého majetku, tak hodnotou podnikatelského záměru, který EUC ve Frýdlantě měla.

Areál nemocnice ve Frýdlantu.
Nacenění nemocnice nabralo zpoždění. Frýdlant ji hrozí výpovědí

„Ta dvě čísla od sebe byla diametrálně odlišná, a to v řádech desítek milionů korun,“ popsal hejtman Martin Půta. Částka 8,6 milionů korun tak zahrnuje účetní hodnotu majetku nemocnice. „Zastupitelům příští týden navrhneme rozpočtovou změnu, která peníze na nákup nemocnice vyčlení,“ dodal hejtman.

Kraj se kromě toho zavázal, že bude po dobu minimálně deseti let přispívat ročně pěti miliony na chod lékařské služby první pomoci. O jejím rozsahu se ale bude ještě jednat. „Možností, jak čtyřiadvacetihodinovou lékařskou péči zajistit, je několik,“ řekl Půta.

Podle frýdlantského místostarosty Jiřího Stodůlky je blížící se dohoda dobrou zprávou. „Pomůže to i libereckým pacientům, kteří teď musí v čekárně čekat i s pacienty z Frýdlantska,“ připomněl.

Frýdlant je vlastníkem areálu nemocnice. „Aktuálně ještě u smlouvy ladíme některé provozní detaily,“ popsal Stodůlka. Jedním z nich je například úhrada dlužného nájemného ze strany EUC, které po firmě město požaduje kvůli nejasnostem v dodatcích smlouvy z minulých let.

Frýdlantští zastupitelé už před dvěma týdny do nemocnice zaslali výzvu k úhradě nájemného i s úroky ve výši téměř 20 milionů. „Žádné dlužné nájemné neexistuje,” shrnula ale stanovisko frýdlantské nemocnice její mluvčí Dita Fuchsová.

Ilustrační foto
Málo peněz! Liberec chce víc, navrhuje změnit zákon