Projekt protipovodňových opatření za 36,5 milionu korun spolufinancuje Operační program Životní prostředí.

První etapa, která počítá s vybudováním hlásného a výstražného systému, by měla být dokončena ještě letos na podzim. Informace se objevila ve věstníku veřejných zakázek.

Frýdlantsko je regionem, který byl při bleskových povodních v roce 2010 postižen nejvíce. Velká voda tehdy zasáhla polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů, tři na Frýdlantsku a dva na Českolipsku. Po povodni zůstaly v kraji škody za 8,2 miliardy korun. K nejvíce zničeným městům patřil Frýdlant, kde škody na obecním, státním i soukromém majetku překročily miliardu korun. Statisícové škody zůstaly v Raspenavě, Višňové, Bílém Potoce nebo Heřmanicích.

„Připravovaný projekt je komplexním řešením pro celý region, zapojeno je do něj 18 měst a obcí, tím je v rámci České republiky ojedinělý," řekl frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). V 1. etapě se podle něj počítá s vybudováním obecních rozhlasů a sítě automatických čidel, která budou sledovat nejen hladinu potoků a řek v regionu, ale třeba i srážkoměrné stanice.

„V případě, že hodnoty překročí stanovenou mez, okamžitě vyšle systém upozornění," řekl Ramzer. Systém bude nastaven tak, že v případě náhlého nebezpečí, jako je třeba protržení hráze, vyhlásí automaticky poplach a bude schopen fungovat i při výpadku proudu. Ve druhé fázi počítá projekt s digitalizací povodňových plánů obcí. Vybudování systému přijde podle odhadů na téměř 36,5 milionu korun, z toho bezmála 31 milionů půjde z Operačního programu Životní prostředí.

„Polovinu ze spoluúčasti zaplatí Mikroregion Frýdlantsko, zbytek uhradí obce. Vyjde je to ale podstatně levněji, než kdyby podobný projekt realizoval každý sám," poznamenal Ramzer.

Protipovodňový projekt na Frýdlantsku není v Libereckém kraji jediný, je ale největší. Podobné projekty připravují třeba v Turnově, České Lípě, Hrádku nad Nisou, Nové Vsi u Chrastavy nebo na Tanvaldsku.