Alej je výsledkem spolupráce města, Střední školy hospodářské a lesnické, Základní školy speciální a ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant. Na pozemku, který patří městu, alej vysázely společně děti z obou základních škol pod odborným vedením žáků SŠHL oboru zahradník.

„Pro tuto poměrně větrnou cestu nad Frýdlantem jsme s ohledem na klimatické podmínky a nadmořskou výšku vybrali odolnější staročeské odrůdy jablek. Navíc roubované na semenáči, což sice znamená, že začnou plodit později, nejdříve za pět let, ale stromky zato budou velmi odolné a dlouho rostoucí,“ vysvětlil starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který také přiložil ruku k dílu společně s ředitelem střední školy Miroslavem Kudrnou a ředitelkou ZŠ speciální Jaroslavou Smolovou.

Frýdlantem prošel Svatohubertský průvod. Vyvrcholil střelbou na náměstí a pasováním myslivců
Frýdlantem prošel svatohubertský průvod. Vyvrcholil střelbou a pasováním

Konkrétně jsou do nové aleje zasazeny jabloně odrůd panenské české, coxova reneta, ovčí hubička, červený hranáč, boikovo, polokoženáč, schwarzwaldské, boscopské zelené a astrachán. „Než začaly stromky sázet, vyslechli si žáci instruktáž, jak stromek připravit a jak potom výsadbu nejlépe provést. Naši studenti se dnes stali pro tyto žáky základních škol jakýmisi mentory, odborným dohledem. Pak už si každý mohl do připravené jámy usadit a zasadit svůj vybraný stromek,“ vysvětlil ředitel SŠHL Miroslav Kudrna.

Stejně jako starosta města věří, že děti budou mít díky osobnímu prožitku k aleji vztah. „Jsem přesvědčený o tom, že se na „své“ stromky přijdou čas od času podívat, jak se jim daří. S rodiči, prarodiči, kamarády, později třeba i se svými partnery a jednou i dětmi. A až začnou stromky plodit, budou moci ochutnat, jak dobrá jablka na nich rostou,“ dodává ředitel školy. Nová alej je dlouhá zhruba 200 metrů.