„Zátěžovým testem“ prošel objekt týž den ráno. Proběhnout se po ochozech i otestovat hračky přišly děti z vratislavické školky rodinného typu. „Dětem se hrozně líbila světlost. Moc mě potěšilo, že to vnímaly i ony,“ sdělila ředitelka nové školky Dana Keltnerová.

Kromě velkých skleněných oken, kterými mohou předškoláci pozorovat dění venku i v druhé polovině budovy, vytváří provzdušněnou atmosféru také barvy, které architekti zvolili. Ve vnitřních prostorách převládá bílá podlaha, šedivé doplňky a skromný nábytek z přírodního světlého dřeva.

MATRACE VE SKŘÍŇCE

Ačkoliv interiér čekají ještě drobné úpravy, malí objevitelé si už nyní mohou zkusit vyšplhat na dětskou horolezeckou stěnu, milovníci hudby z řad předškoláků zase zahrát na elektrické klávesy. „Líbí se mi, jak je řešený interiér. Je to moderní a nové,“ řekla návštěvnice Olga Vrabcová.

Ti, kteří mají budovu školky spojenou s místností plnou malých postýlek na odpolední zdřímnutí, budou možná překvapeni. „Každé dítě má ve skříňce svou matraci a označenou peřinu s polštářkem. Je tu podlahové topení, a tak si děti mohou vybrat, kde a vedle koho si chtějí odpočinout,“ uvedla Keltnerová.

Podle ní je podstatné, aby i ti nejmenší měli možnost volby. „Myslím si, že je důležité dávat dětem důvěru a možnost se rozhodnout. Samozřejmě za předem daných vzájemných pravidel,“ dodala Keltnerová.

Cílem stavby však není udržet děti v místnosti, naopak. Budova je navržená tak, aby předškoláci mohli volně pobíhat po vnitřním atriu, pavlačích propojujících horní patra dvou zdánlivě samostatných budov nebo vylézt až na terásku, ze které je vidět i do okolí. „Myslím si, že venkovní terasa je pro děti nebezpečná. Ty železné schody mi přijdou nejhorší. Až trochu naprší a namrzne, malé děti si tam mohou ublížit,“ vyjádřila znepokojení Jana Welhazi, která bydlí v blízkosti školky.

Podle hlavního architekta jsou ale prostory pod širým nebem právě tím, co si děti užijí nejvíce. „Mohou tu běhat donekonečna a schovávat se,“ řekl Stolín.

ODSTŘELY SKÁLY

Stavba, která měla být hotova už v minulém roce, se na své cestě setkala s mnohými obtížemi. „Když začaly stavební práce, tak přesto, že jsme dělali průzkumy, narazili jsme na poměrně masivní podloží ze žuly. Kvůli tomu jsme museli provést řízené odstřely. Stavba se proto zdržela téměř o rok,“ vysvětlil vratislavický starosta Lukáš Pohanka. Pro mnohé rodiče to tak znamenalo zajistit si péči o své děti jiným způsobem. „Rodičům neumístěných dětí jsme finančně přispívali za to, že jsme nebyli schopni všem dětem zajistit místo ve školce,“ doplnil Pohanka.