Nejdůležitější večer v roce mají za sebou hvězdy britské hudební scény. Ti, kteří ve středu večer na slavnostním ceremoniálu udílení Brit Awards vystoupali v londýnské O2 aréně na pódium, obdrželi za své mimořádné výkony v uplynulém roce sošky vyrobené v Libereckém kraji. Sklářská a designerská společnost Lasvit spojila síly se slavným architektem Davidem Adjayem, který trofejím pro držitele prestižního ocenění vtiskl letošní podobu. Společně se skláři z Desné na Jablonecku.

Výroba skleněných předmětů je často o detailech, které vytvoří precizní výsledek. V případě Brit Awards byla tímhle detailem brambora. Když se vhodí brambora do roztaveného skla, shoří, ale z vypařené vody zůstanou ve sklovině bublinky. Tato technika se používá ve sklárnách po staletí. Jen díky ní je teď každá trofej Brit Awards 2019 jedinečná.

Páteční dění ve sklárně Lasvit Ajeto v rámci Mezinárodního sklářského sympozia IGS 2018.
FOTO: Sympozium na huti Lasvit Ajeto

„Vytváření trofeje bylo pro mě příležitostí objevovat, jaká je povaha dokonalosti a nedokonalosti a co vlastně představuje pojem krása. Vítězové si ten večer odnesou domů překrásný kousek, který bude zcela unikátní. Každý v sobě ponese svou vlastní odlišující nedokonalost,“ vysvětlil sir David Adjaye.

DLOUHÉ HODINY LADĚNÍ

Autor i skláři strávili přípravou a výrobou celé měsíce. „Byla to pro nás výzva, ale zároveň inspirace. Všechny ty experimenty ve sklárně, přesné ladění barvy a diskuze nad výsledkem s Davidem Adjayem, to všechno vedlo k výsledné trofeji, na kterou jsme velice hrdí. Věřím, že tahle skleněná soška bude určitým velvyslancem Česka, tradice a krásy,“ řekl Roman Žákovský, ředitel britské pobočky Lasvitu.

Trofej vítězům Tour de France vyfoukli a vybrousili novoborští skláři. A to doslova. Tradiční skleněné ceny pro cyklistický závod opět vznikají pod rukama sklářů v huti Ajeto v Lindavě.
Trofeje vítězům Tour de France vyfoukli novoborští skláři

Originální sošku ve středu večer v Londýně získali taková jména současné populární hudby jako Pink, Dua Lipa, George Ezra nebo Ariana Grande. Po dvou trofejích z Česka si odnesli Calvin Harris a kapela The 1975. Britské hudební ceny jsou tak další významnou světovou událostí, která dává zazářit tradici českého sklářství a severočeským mistrům řemesla.

Z Lindavy na Českolipsku každoročně míří do světa trofeje pro vítěze Tour de France, v minulosti to byly také poháry pro prestižní tenisový turnaj v Abú Zabí. Skleněnou trofej od Lasvitu si kromě medaile odnesli všichni čeští olympijští vítězové na posledních olympijských hrách v Pchjongčchangu. Na předchozích letních olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiru pak získali olympionici originální cenu navrženou bývalou českou biatlonistkou Gabrielou Koukalovou.

Tenis. Ilustrační foto.
Vítěz prestižního turnaje získá opět trofej od novoborských sklářů

Na huti sklárny Ajeto v Lindavě, kterou Lasvit vlastní, budou i letos vznikat také divadelní ceny Thálie, které se v tomto roce premiérově udělují až na podzim.