Úvodního slova se zhostil historik umění a kurátor Oldřich Palata. Součástí vernisáže byla i módní přehlídka. Studenti předvedli originální oděvy inspirované japonskou, indickou a lidovou kulturou, úctou k tradici, abstrakcí v módní tvorbě, extází neboli zobrazením emocí v oděvu, vlivem feminismu a genderu, hudbou, jednotou a rozmanitostí či technikou bondage.

„Moje kolekce představuje modely oslavující lidovou tvorbu. Snažil jsem se přetvořit různé techniky, které používaly už naše babičky, a obohatit je o moderní technologie. Inspiroval jsem se lidovým krojem a futuristickým obdobím 60. let 20. století,“ svěřil se jeden z nadějných studentů a návrhářů Martin Štefanov.

V libereckém Harcově chodili slacklineři mezi budovami vysokoškolských kolejí.
OBRAZEM: Střecha libereckých kolejí ožila díky highlinu a odvážným chodcům

Kolekce kabelek s názvem Anatomie ideální kabelky od Emmy Fačkovcové řeší praktičnost a dlouhodobou použitelnost kabelek a tašek. Zaobírá se potřebami osoby, která kabelku používá, a každý model je navrhovaný tak, aby ideálně sloužil svému nositeli. Studentka se výtvarně inspirovala v lidové architektuře.

Provokativní bondage

„Oděv inspirovaný technikou bondage je dnes velmi aktuální, vzhledem k tomu, že umění, které se nazývá bondage, se hodně rozvíjí a nabírá na popularitě. Hlavní myšlenkou této práce byla integrace techniky bondage do moderního oděvu,“ popsala svou kolekci studentka Yevheniia Sharova.

Martina Brandtlová se ve své bakalářské práci zabývala propojením módy s feminismem a genderem. „Jednotlivé modely mají vyjadřovat různé typy ženskosti v tradičním i netradičním smyslu. Vyjádření skrz dekonstruovanou módu mi napomohlo k vyobrazení jakési dvojznačnosti, tedy ženy, která je zahalená/odhalená, oblečená mužsky/žensky, svazovaná diktátem módy/zcela od něj uvolněna. Modely jsou doplněny sublimačním tiskem s motivy z koláží,“ dodala.

Výstavu Bakalaureáty 2019 mohou návštěvníci zhlédnout až do 22. května každé úterý až pátek od 13 do 17 hodin. Vstup je zdarma.

Karolína Babuská vyrábí Taštěnky.
Taštěnky? Inspiraci nacházím v přírodě, říká jejich tvůrkyně Karolína Babuská