Díky návratu chladného počasí a teplotě minus šest stupňů Celsia měli vytvořené téměř ideální podmínky a mohli zdokonalovat vlastní odborný výcvik, techniku, provádět nácviky metodiky i taktiky záchrany topící se osoby. Led se pod záchranáři houpal a praskal a přesto, že byl na některých místech pochozí, nebylo problém se do něj na některých místech i propadnout.

Voda měla kolem nuly, proto figuranta oblékli do suchého obleku, který ho chránil před studenou přehradní vodou. Záchranáři měli možnost nácviku záchrany osob z ledu, natrénování několika různých možností záchrany topící se osoby za pomocí různých pomůcek, např. s kanystrem, s lanem, žebříkem, háky, házecími pytlíky aj. Každý z nich tak měl možnost si prověřit své znalosti a schopnosti, aby byl připravený na ostrou akci.

Samotná záchrana osob je velmi náročná na fyzickou kondici i sehranost celého týmu. O záchraně člověka, který se probořil v zimě do vody, rozhoduje rychlost, připravenost, odbornost i sehranost celého týmu. I proto VPZS úzce spolupracuje s profesionálními i dobrovolnými hasiči, kteří se také pravidelně každoročně v této činnosti školí.

Kdo byl v neděli ráno na liberecké přehradě, mohl spatřit nečekanou, mrazivou a nepochybně zajímavou podívanou. Mít možnost pozorovat záchranáře při procvičování a zdokonalování technik záchrany tonoucího na ledu není standardním nedělním zážitkem a nenaskytne se tak komukoliv každý den.

Michaela Sládková