„První etapu tvořila část, v níž hasiči pozorují jevy, které můžou při požáru nastat. Druhá etapa otvírá nové možnosti tím, že přibylo patro, přibyly další podlahy, dveře, příčky a především schodiště. Tím pádem se hasiči mohou připravovat i na vstup do sklepa nebo zásah v patře, což je daleko složitější,“ popsal Josef Málek, vedoucí úseku IZS a operačního řízení libereckého hasičského záchranného sboru. Druhá etapa vyšla na 902 tisíc korun, podílel se na ní stát, Liberecký kraj i Evropská unie.

Polygon je vybudován z kontejnerů a funguje na principu spalování dřeva. Kontejnery jsou doplněné různými dveřmi a přepážkami, díky čemuž se zde dá nasimulovat různá intenzita kouře a teploty v různých částech fiktivní budovy. „Jsme tu schopni nasimulovat některé jevy, které mohou být pro hasiče nebezpečné. Učíme je, jak je včas rozpoznat a jak proti nim zasáhnout,“ uvedl Jiří Košek, který zde působí jako hlavní lektor.

Zbraně zajištěně při domovních prohlídkách.
Policejní razie v kraji. Muži ukrývali doma kulomet, samopaly či granáty

Hasiči, kteří sem jezdí dokonce i ze sousedních krajů či z Polska, si tak třeba vyzkouší, co vysoká teplota udělá s jejich výstrojí.

Záchrana z hořící místnosti

Nejtěžší simulace zde spočívají například v záchraně figuríny z hořící místnosti. Takovou akci pak komplikuje například to, že je nutné pohybovat se výhradně při zemi.

„Jakákoli vzpřímená poloha znamená, že se hlava ocitá v teplotách 400 až 600 stupňů, což se samozřejmě nedá vydržet. I když s sebou táhnou hadici nebo osmdesátikilového člověka, stále se musejí pohybovat po kolenou,“ upozornil Košek.

Regionova
Moderní vlaky musí Dráhy opravit, na Frýdlantsku nasadí horší Regionovy

Pro hasiče je ale polygon užitečný už jen v tom, že se seznámí s tím, jakým způsobem se oheň umí šířit a co všechno při tom může nastat. Podle ředitele krajských hasičů Luďka Prudila se totiž hasiči k požárům paradoxně zas tak často nedostanou. „Narostl nám rozsah další práce, jako jsou technické pomoci, zásahy u dopravních nehod a podobně, takže požáry v naší činnosti zabírají asi pětinový podíl,“ zmínil Prudil. Právě proto je podle něj praktická příprava na řádění ohně vedle té teoretické nezbytná.

Podobných zařízení mají hasiči v celé České republice celkem šest. V Raspenavě aktuálně připravují třetí etapu, která by cvičícím hasičům zlepšila vedlejší podmínky.

„Chtěli bychom rozšířit zázemí hasičské stanice o šatny a sprchy, protože převlékání zde v terénu není ideální. V tuto chvíli zahajujeme projektování,“ nastínil Prudil. Hotovo by mohlo být už v příštím roce.