Své o tom ví čtyřicetiletá Jiřina z Jablonce nad Nisou. „Zajeli jsme s přítelem na Hamr na Jezeře a pak jsme se vykoupali i ve Stráži pod Ralskem. Ten den jsem byla dost nevyspalá a necítila se ve formě. Nevím, zda to bylo vodou, ale následujících čtrnáct dní mě trápil průjem. Musela jsem zajít k lékaři, aby mi předepsal léky,“ vzpomíná na nedávné trápení.

Zmíněný Hamr na Jezeře sice zatím není označený zamračeným smajlíkem, ale hygienici zde naměřili třetí stupeň, tedy zhoršenou jakost vody, která je pro citlivější jedince ke koupání nevhodná. Tento stav se zde vyskytuje už od poloviny června.

Podle lékařů si není radno se sinicemi zahrávat. „Některé druhy sinic uvolňují látky vyvolávající alergické, až toxoalergické reakce. Projevy u postižených prokazují značnou variabilitu od příznaků akutní otravy, jako jsou zvracení, průjem, bolesti hlavy, kožní reakce, až po vážnější jaterní postižení,“ informoval interní lékař Matěj Greguš.

Těžba štěrkopísku. Ilustrační foto
Firma, která chce na Frýdlantsku těžit, má prověřit přepravu po železnici

Podle něj také záleží na tom, jak dlouho byl člověk ve vodě. „Dále také na množství a druhu přítomných sinic a objemu spolykané vody. V největším ohrožení jsou zejména malé děti, u kterých je tělesná váha mnohem menší než u dospělých a riziko spolykání většího množství vody je vyšší,“ dodal lékař.

Obrana proti vodnímu květu, jak se sinicím také říká, existuje jediná: zelené vodě se zcela vyhnout. „V případě přítomnosti přemnožené sinice v podobě zelené kaše se koupání vyhněte úplně. U nazelenalého zákalu zkraťte pobyt ve vodě na minimum,“ doplnil Greguš s tím, že osprchování čistou vodou po plavání by mělo být samozřejmostí.

Pokud máte na nějaké přírodní koupaliště nebo vodní nádrže namířeno, předem se informujte, jak na tom dotyčná vodní plocha se sinicemi je. K tomu vám pomohou právě internetové stránky krajské hygieny nebo informační tabule přímo u nádrže, kde najdete zmíněné smajlíky.

Představení nově budované nemocniční školky KNL KNofLík
FOTO: Po ŠkaTULce je tu KNofLík. Nemocnice otevře školku

Hygienici měří kvalitu vody v přírodních nádržích na konci každého týdne. Na Máchově jezeře dokonce na pěti místech. Na jejich webu se pak výsledky objeví zpravidla každé pondělí. Protože se ochladilo, hodnoty měření by mohly být shodné s týdnem minulým. „Není to ale pravidlo. Sinice mají svůj vlastní vývoj, změna může nastat i kvůli přívalovým dešťům a dalším faktorům ovlivňující jejich výskyt,“ řekla Jan Losoová z KHS.