Jaro není zrovna typickou houbařskou sezonou. Podle Jana Moravce z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) to ale neznamená, že nelze nic zajímavého z říše hub najít. „Nemluvíme ani tak o sbírání do košíku, i když i dobré jedlé houby lze touto dobou v přírodě potkat, ale zejména o houbách velice zajímavých tvarově. Touto dobou totiž v přírodě dominují smrže, kačenky, ohnivce, pálečky, destice a další prapodivnosti, které by běžný houbař leckdy ani za houbu nepovažoval,“ vysvětlil Moravec a dodal, že známější tzv. klasické houby lze v lese najít už v květnu.

„Ne nadarmo se jedna z nich jmenuje májovka. Pro určování těchto druhů hub je velmi důležité podívat se na klobouk zespodu. Jak jsou rourky či lupeny husté, jaký mají tvar a barvu, jak jsou připojené k třeni (noze). Leckdy kvůli tomu není třeba houby trhat, stačí podsunout fotoaparát pod ně a cvaknout. Důležitým určovacím znakem řady hub je také vůně, a tak si nezapomeňte odhrnout roušku a nalezené houby důkladně očichat,“ řekl Moravec.

Mládě mravenečníka v liberecké zoo.
Liberecká zoo pauze otevřela. A zdražila vstupné

Za pravdu mu dal i houbař Petr Hampl z Velkých Hamrů na Jablonecku. Podle něj sice zatím v lese kvůli suchu nic není, ale v květnu by mohli být houbaři úspěšnější. „Výborné jsou třeba penízovky sametonohé, které rostou i pod sněhem a lze je najít v lese do konce března, ale i těch bylo letos málo,“ zmínil Hampl. Podle něj mají jarní houby svou typickou chuť a hodí se do spousty pokrmů. „Výtečné jsou smrže nebo penízovka smrková, ze které je vynikající polévka na pórku s medvědím česnekem. Závojenka podtrnka se zase hodí do omáček nebo se dá naložit do sladkokyselého nálevu,“ uvedl Hampl.

Na otázku, jak nejlépe poznat houbu a vyhodnotit, jestli je jedlá či nikoli, odpověděl houbař z Velkých Hamrů jednoduše: „Nejlepší způsob je jít na houby s někým, kdo má zkušenosti, kdo tyto houby sbírá a konzumuje několik let a stále dýchá,“ připomněl.

Další zajímavou skupinou hub, kterou lze pozorovat v lese celoročně, jsou choroše. Jejich plodnice vyrůstají přímo z mrtvého či živého dřeva. „Když se zadíváte pozorně, zjistíte, že není choroš jako choroš, že jsou nesmírně rozmanité. I tady je pro určení často nutné dobře si prohlédnout či nafotit spodní stranu, Třeba takový pevník chlupatý je od některých outkovek při pohledu z vrchu často nerozlišitelný. I některé choroše lze určovat podle vůně; třeba anýzovník vonný je zcela nezaměnitelný,“ vysvětlil Jan Moravec.

Vedoucí oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort Jaromír Habr letos u policie oslaví čtvrtstoletí.
Dojímá mě, jak se náš národ dokázal semknout, říká policista Jaromír Habr

Pokud se lidé do přírody vydají a podaří se jim pořídit pěkné fotografie jarních hub, mohou se zúčastnit soutěže, kterou vyhlásil ČSOP. Fotky s udáním oblasti, popisu místa a datem nálezu lze zasílat do 4. května na e-mailovou adresu souteze@csop.cz.