V průběhu letních prázdnin vybírala široká veřejnost v osmi kolech nejkrásnější fotky Jizerských hor. V každém týdnu poslali čtenáři do finále dva snímky a ty se nyní utkají mezi sebou. Na autora vítězného snímku čekají hodnotné ceny od společnosti Canon a jeho fotka bude zařazena do výstavní kolekce mezi další snímky, které vybírala odborná porota. Samotnou výstavu pak Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody představí na vernisáži, která proběhne v úterý 24.9. od 17 hodin v libereckém centru Babylon. 

Bez názvu
ANKETA: Zaostřeno na krásu Jizerských hor. Pomozte vybrat tu nejlepší fotografii

„Zájem veřejnosti mě potěšil a odevzdáno bylo přes šest tisíc hlasů. Do finále se dostaly pěkné fotky a souboj to bude velmi napínavý,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace a doplňuje „velmi si vážím spolupráce s Libereckým deníkem, který je mediálním partnerem fotosoutěže již od samého počátku. Díky tomu můžeme veřejnosti představit krásné snímky Jizerských hor a upozornit i na důležitost jejich ochrany.“ Fotografická soutěž byla vyhlášená v březnu tohoto roku a více než 50 autorů poslalo přes 180 snímků. Mezi nimi vybírala i odborná porota, která také po pečlivém uvážení zvolila 13 nejlepších, ze kterých nadace sestavila benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020. Ten bude od vernisáže výstavy prodávat a výtěžek věnuje na projekt Jizersko-ještědského horského spolku s názvem Obnova evropsky významné lokality Jizerské smrčiny. Díky němu bude v samém srdci Jizerských hor vysázeno 14 100 sazenic geneticky původních dřevin a dojde k vybudování přehrážek v místních rašeliništích, což povede ke zpomalení povrchového odtoku vody. Firmám nadace nabízí možnost nechat si na spodní pruh kalendáře, který je viditelný po celý rok, natisknout vlastní logo a prezentaci své společnosti. „Vydání kalendáře pro rok 2020 již finišuje a věřím, že si opět najde své příznivce, kterých je každým rokem stále více,“ vysvětluje Petrovský.

Tomáš Kupec zaostřil na krásu Jizerských hor a jeho fotografie Ginzelova zahrádka získala od čtenářů v minulém kole internetového hlasování nejvíce hlasů a postoupila tak do finále.
Zaostřeno na Jizerky je v plném proudu. O vítězi rozhodnou čtenáři Deníku

Kalendáře ve formátu A2 je možné každým rokem objednávat za cenu 300 Kč prostřednictvím E-shopu na internetových stránkách nadace, emailem i telefonicky. Výtěžek z prodeje kalendářů již pomohl například s výsadbami původních dřevin do Jizerských hor, opravou návštěvnické infrastruktury, vybudováním rybího přechodu na Smědé nebo záchranou rašeliniště na Nové louce. Fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky pořádá nadace již od roku 2011. Za tu dobu poslali fotografové přes 1 800 snímků a vydáno bylo téměř 12 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Soutěž je určena pro všechny milovníky Jizerských hor, kteří jsou ochotni se s ostatními podělit o snímky, které zde zachytí. Smyslem je představit široké veřejnosti pohledy na toto krásné pohoří očima fotografů a povzbudit zájem o přírodu a její nezbytnou ochranu.

Vysazení pamětního stromu se uskutečnilo 23. října v Liberci v rámci oslav 50. výročí vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Na snímku je Ondřej Petrovský.
Ondřej Petrovský: Nejhorší mají Jizerky za sebou, ale vyhráno ještě nemají