„Německá produkce BAVARIA FILMPRODUKTION KÖLN zde natáčí dvoudílný televizní snímek o německém divadelníkovi Bertoltu Brechtovi,“ představila vedoucí liberecké filmové kanceláře Pavlína Kuchtová.

Filmaři natáčí před divadlem F. X. Šaldy v Liberci zimní scénu německo-českého životopisného filmu o spisovateli a dramatikovi Bertoltu Brechtovi.
FOTO, VIDEO: V Liberci večer sněžilo. Počasí se nezbláznilo, natáčel se film

RADĚJI ZIMU V LÉTĚ

Bertolt Brecht (1898–1956) byl významným německým dramatikem (např. Třígrošová opera, Matka Kuráž a její děti) i režisérem. Do divadelních dějin se zapsal tzv. zcizovacím efektem.

Kolemjdoucí samozřejmě více než postava slavného dramatika zajímal zasněžený chodník. Nejmenší z přihlížejících si dokonce mohli odnést od filmařů „pravou“ sněhovou kouli. „Jedná se o čistý bělený papír, který je nadrcený. Poté se přestříká vodou,“ vysvětlil odborník na speciální efekty Martin Kulhánek, který tak vysvětluje, proč je mnohem snadnější vyrobit zimu v létě. „V zimě může voda namrzat,“ dodává. Papírový sníh má překvapivě dlouhou trvanlivost, až dva roky. „Nejdéle vydrží v pračce,“ podotkne s úsměvem jeden z členů štábů, který má zřejmě své zkušenosti. Cena papírového sněhu je kolem 1 300 korun za 12 kilo, které pokryjí až 10 metrů čtverečních, dozvídáme se dále. To už ale musíme ztichnout, opět se točí scéna, kdy ke kavárně přijíždí dobový automobil, do kterého nastupují herci v kostýmech.

Liberecké náměstí se proměnilo v předválečné Německo.
OBRAZEM: Filmaři proměnili liberecké náměstí v předválečné Německo

BERLÍN, PAŘÍŽ, MNICHOV

V Liberci strávili němečtí filmaři deset dní, většinu z nich v Šaldově divadle. Podle zástupce vedoucího produkce Jana Hartla totiž nejvíce odpovídalo představám filmařů. „Nemuseli jsme dělat velké úpravy. Liberecké divadlo je totiž zmenšenou kopií berlínského,“ vysvětlil Hartl. Kromě německé metropole suploval Liberec i další evropská velkoměsta. „Před hotelem jsme točili Paříž, u divadla byl Mnichov,“ dodal.