Farmářku Zuzanu Polákovou z Křižan Češi znají hlavně z televizní obrazovky. Poprvé se o ní dozvěděli před pár lety ze zpráv, když jí vyhořely stáje pro přestárlé koně (Rolinka o.s.) a několik zvířat uhynulo v ohni. Národ poslal mladé ženě asi dva miliony korun, aby mohla farmu obnovit.

Nyní o sobě Zuzka dala vědět znovu, ale ve zcela jiných, podstatně veselejších souvislostech. Každý pátek si vybírá muže v reality show Farmář hledá ženu, kterou vysílá televize FTV Prima.

A právě pořad Farmář hledá ženu nově zveřejnil na svých facebookových stránkách odvážnou fotografii, na které je Zuzka nahá ještě s další modelkou. O co se jedná? „Jedná se o projekt, který je teprve na začátku a já se k němu zatím nesmím vyjadřovat. Bude to překvapení," řekla Deníku Zuzana Poláková.

Komentář u fotky ale napovídá, že půjde nejspíš o charitu. „Farmářka Zuzana se spojila s Olívií Žižkovou, která má na svém kontě už pár prosto oděných fotek, a zabojovala kvůli svému statku Rolinka ženskými zbraněmi," stojí v popisku fotografie.

Kritika i chvála na sebe nenechaly dlouho čekat. „Zuzanu jsem měla mezi svými přáteli, protože jsem si říkala, že Rolinka je fajn věc, a to i s těmi spekulacemi o založení požáru (narážka na to, že si farmářka před lety zapálila koňský domov důchodců sama, aby získala finance, pozn. red.) a tak dále. Hanbaté fotky ale Zuzku zdiskreditovaly. Je to velká škoda, říkáme my od koní, ach jo," nechal se slyšet spolek Fakta o koních.

Naopak například Markéta Válková si o zatím utajované akci myslí: „Pokud jde o propagaci občanského sdružení na pomoc přestárlým a nemocným koním, proč ne. Hasičky můžou nafotit kalendář s akty, když chtějí získat peníze pro svůj hasičský sbor či pro děti a Zuzana akty nafotit nemůže, protože se stará jen o koně?"

Drsná farmářka Zuzana zůstává nad věcí. Za svými činy si stojí a Deníku dokonce popsala, jak se při focení cítila.

„Vůbec jsem se nestyděla. Každý už přece viděl nahé ženské tělo. Při focení mi ale byla zima, což bylo asi to nejhorší. Pak jsem také měla problém s dodržováním pokynů ze strany fotografa. Opravdu je to těžká práce, obdivuji fotomodelky," řekla Zuzana.

Její hlavní životní náplní zůstávají koně. Momentálně ji zaměstnávají dva nováčci. „V těchto dnech k nám byl dovezen slepý valach Global. Je hubený, apatický, po těle má hnisavé rány. Je ale hodně vnímavý a reaguje na hlas. Ve stádě se vždy fixuje na jednoho koně, proto pro něj budeme hledat umístění, kde by mohl být jako společník k jinému koni," odbočila Zuzana od focení ke koním. A dodala: „Pak tu máme ještě Galeona, je na tom dost podobně jako Global. Je schvácený na předky a celkově bolavý. Je hodný, vděčný za podrbání," uzavřela farmářka Poláková.

Kdo je Zuzana Poláková a Rolinka

Farmářka (32 let) je svobodná, má malou dceru, se kterou žije na statku Rolinka v Křižanech (Podještědí). Rolinka poskytuje zázemí starým a nemocným koním, v podstatě se jedná o koňský domov důchodců. Funguje už od roku 1998. Vedle starých či nemocných koní má Rolinka v chovu i koně odebrané Státní veterinární správou. Jde hlavně o případy, kdy se původní majitelé koní nemohou, nechtějí nebo nedokáží o svá zvířata starat, a dále Rolinka pečuje o koně týrané či jinak závažně zanedbávané. V Rolince se můžete setkat také s komerčně ustájenými zvířaty i vlastním chovem koní. Výtěžek z tohoto z velké míry financuje náklady na koně staré, nemocné, týrané nebo nechtěné. Rolinka dostala jméno na počest první kobylky, která se k Zuzaně Polákové dostala. Vykoupila ji z jatek. Bývalý dostihový kůň měl ale velké problémy se zadníma nohama a musel být utracen.