Rádi experimentujete, ochutnáváte nové chutě a lákají vás kultury dalekých krajů? Tak to by v seznamu vašich oblíbených podniků neměla chybět indická restaurace Namasté, kterou si na konci léta otevřeli dva bratři z malé vesnice v Nepálu.
V Jablonci najdeme velký výběr restaurací, od mnoha pizzerií, tradičních českých podniků a v poslední době i mnoho čínských bister a arabských kebabů, ovšem indická kuchyně tu ještě chyběla.
Jak se dva mladí Nepálci dostali do Čech, a hlavně do Jablonce, proč si otevřeli tuto restauraci a jaké speciality pro své návštěvníky chystají, nám prozradil mladší z bratrů Santos Parajuli.
Odkud jste do České republiky přišli?
Jsem z Nepálu a město, ve které jsem bydlel, je hodně daleko od hlavního města Káthmándú.
Proč jste si vybrali právě Českou republiku a přistěhovali jste se sem sami dva, nebo vás bylo víc?
Odstěhovali jsme se do České republiky s bratrem, se kterým provozuji tuhle restauraci. A Česko jsme si vybrali kvůli studiu. Bydlíme tu už od roku 2006. Také jsem věděl, že v Čechách žije jen pár Nepálců, a proto tu bude i malá konkurence, co se týče restaurací s indickým a nepálským jídlem.
Vy tedy studujete? Kde přesně a jaký obor?
Teď studuji vysokou školu v Praze a předtím jsem studoval anglické gymnázium také v Praze. Moje vysoká škola je také anglická, studuji obor Mezinárodní obchod.
Jak vás tedy napadlo z Prahy odjet zrovna do severních Čech, do Jablonce nad Nisou?
Hledali jsme vhodné místo pro naši restauraci. A našli jsme dobré prostory v Jablonci. Hlavně tady ještě žádná indická ani nepálská restaurace není.
Mluvíte moc dobře česky, kde jste se to naučil?
Už na anglickém gymnáziu jsme měli češtinu pro cizince. Tento předmět jsem měl tři roky. Hodně mi pomohlo bydlení v internátu, kde jsem komunikoval s Čechy.
Co je vlastně typické pro nepálskou kuchyni?
V Nepálu se hodně jí vegetariánské jídlo. Když už Nepálci jedí maso, tak je to většinou jen kuřecí. Hodně jí luštěniny. Pro nepálskou kuchyni jsou také typické omáčky, kterým říkáme čatný. Jídla jsou většinou pálivá a často i sladká, i když pálí.
Jak se třeba odlišuje nepálská kuchyně od indické? Jsou tam nějaké rozdíly?
Ano. Určitě je v těchto kuchyních rozdíl. V Nepálu se hodně jí rýže, luštěniny, a hlavně vegetariánská jídla. Kořeníme hlavně kari. V Indii jí spíše placky, kterým se říká čapátí.
Když už jste nakousl to vegetariánství, vaříte u vás v restauraci i jídla s masem?
Ano, vaříme masitá i vegetariánská jídla. Podáváme jehněčí, kuřecí a rybí maso a také krevety. U nás v restauraci je to hodně vyvážené. Mám také mnoho zeleninových jídel na různé způsoby.
Takže u vás v restauraci nevaříte hovězí maso?
Ne. V Indii a Nepálu je kráva posvátné zvíře, takže ho Indové a Nepálci nejedí. Pozn. red.: „Tento zvyk mi nepřipadá vůbec tak nelogický, jak by se mohlo zdát, když si uvědomíme, za co vše kravám vděčíme. Jogurty, sýry, čokoláda, tvaroh, smetana, pomazánky, lepidlo, kožené výrobky, krmivo pro psy, boty … Kráva je opravdu výjimečné zvíře.”
Jak vám chutná česká kuchyně?
Mám rád knedlíky. Když jsem studoval na anglickém gymnáziu, tak jsem měl každý den typická česká jídla. Musím se přiznat, že tradiční česká kuchyně mi chutná víc než ta naše. Já totiž ani nemůžu jíst pálivá jídla, tak proto mi česká jídla vyhovují.
Jaké jídlo byste z vašeho jídelního lístku doporučil návštěvníkům vaší restaurace?
V našem jídelním lístku je mnoho receptů a myslím, že všechna jídla jsou dobrá. Z masitých jídel bych ale asi nejvíce doporučil Chicken Tikka Masala Kuře na masale. Je to grilované kuřecí maso se speciálním indickým kořením.
Kde jste se vlastně naučil vařit?
Hodně jsem toho uměl už z domova. Ale vařit jsem se učil i tady v Čechách. Dva roky jsem při škole pracoval v indické restauraci v Mladé Boleslavi a pak také v Příbrami. Tam jsme se s bratrem hodně zdokonalili.
Čtěte také:Indické Namasté: pohostinství, pokora, předkrm i bohaté menu
NAMASTÉ
indická restaurace
Dolní náměstí 4, Jablonec nad Nisou
Otevírací doba:
pondělí - pátek
11.00 - 22.00
sobota
12.00 - 22.00
neděle
zavřeno
Rezervace: 721 152 766, 776 238 042
ANKETA: Máte rádi exotickou kuchyni?
Zuzana Dolhyová
Studentka střední školy
Mnichovo Hradiště
Ano, exotická kuchyně mi velmi chutná. Nejraději mám obyčejnou čínu, ale chutnají mi i thajská a indická jídla. Japonské sushi podle mě patří do specialit každé restaurace. Exotickou kuchyni cíleně vyhledávám a do oblíbených podniků se velmi ráda vracím.
Ondřej Kočí
Student herectví
Praha, Jablonec n. N.
Exotická jídla jsem ochutnal jen v Praze, jsem rád, že se takové restaurace rozšiřují i do Jablonce. Nedávno jsem navštívil indickou restauraci. Nikdy jsem nic podobného nejedl, ale byl jsem příjemně překvapen. Člověk se díky tomu jídlu přenese někam daleko a do tepla.
Monika Hájková
Studentka filozofie
Jablonec n. N.
Chutnají mi pálivá jídla. Exotickou kuchyni mám moc ráda, občas je fajn dát si něco jiného než knedlíky nebo hranolky. Proto jsem také navštívila nedávno indickou restauraci Liberci, která byla moc útulná a příjemná. Určitě se tam chci ještě vrátit a ochutnat další speciality.
Jan Ursíny
Student vyšší školy
Jablonec n. N.
Exotická kuchyně mi chutná. Dávám přednost čínské, ale i thajské, která je výraznější. Je škoda, že tu není tolik rozšířená. Pak mě ještě zaujala indická kuchyně, na které mám rád výraznou chuť a pálivá koření. Rád zajdu i na kebab, ale ten už se tu dost rozšířil a to snižuje jeho kvalitu.
Tereza Gábrová
Studentka filologie
Liberec
V jídle se snažím experimentovat a ráda poznávám nové chutě. Dříve jsem často navštěvovala čínské restaurace a nedávno jsem zkusila i libereckou indickou. Nejvíce mě baví pokrmy ze zeleniny, bez masa. A ty mají Indové bezkonkurenční. Ráda se tam vracím.
Jan Krajník
Hudebník a pedagog
Jablonec n. N.
Určitě. Exotickou kuchyni potřebujeme v Jablonci jako sůl. Jednak je zdravá, pestrá, výborně chutná, ale hlavně mi vždy navodí teplo a atmosféru jižních krajin. V zimě dost důležitá věc. Měli bychom si vážit toho, že tady máme konečně originál indickou restauraci.