Žitava je malé město, které mnozí znají jen jako synonymum levných nákupů. Proto možná bude pro někoho překvapením, že má hned dvě univerzity. První a větší je Hochschule Zittau/Görlitz (Vysoká škola Žitava/Zhořelec), druhou Internationales Hochschulinstitut (IHI, Mezinárodní vysokoškolský institut). Studují tam tisíce mladých lidí. Třiapadesát z nich jsou Češi a studium v sousední zemi si vybrali z mnoha důvodů.

Jeden z nich byl šestadvacetiletý Jaroslav Štěpán z Háje nad Jizerou. Minulý rok obhájil diplomovou práci ze strojírenství.

Jazyk neznal, rychle se naučil

„Studovat v Německu jsem se rozhodl, protože mi to připadalo jako dobrá možnost naučit se cizí jazyk i odborné znalosti," říká Štěpán. Znalosti německého jazyka měl při nástupu do studií jenom základní.

„V podstatě jsem sám nedokázal vyplnit ani přihlášku," vzpomíná Jaroslav Štěpán.

Právě pro takové studenty univerzita nabízí kurzy němčiny, které jim umožní se před začátkem regulérního studia připravit.

Podle jednoho z bývalých studentů školy je ta příprava dobrá: „Myslím si, že ti, co nás učili němčinu, věděli, co musíme znát, abychom byli schopní absolvovat."

HOSCHULE ZITTAU/GÖRLITZ je větší z obou žitavských univerzit. Aktuálně tam studuje padesát čtyři Čechů.

Jen první rok dojížděl z Čech, potom už bydlel na koleji, které jsou v Žitavě sice dražší než v Česku (kolem 5000 Kč měsíčně), ale mají vždy jednolůžkové pokoje.

Nejlevnější pokoje v soukromých bytech nestojí více než 3700 Kč za měsíc.

Školné se v Sasku neplatí a náklady na každodenní život nejsou příliš vysoké. Jaroslavu Štěpánovi se život a studium v Německu líbilo. „Mile mě překvapilo, že se tam na kluka z východu nikdo nekoukal skrz prsty," uvedl Štěpán. Po ukončení studia, se mu objevují další výhody spojené s absolvováním v Německu. „Teď sháním práci a v dnešní době, kdy se na jedno volné místo hlásí hned několik zájemců, nemám o nabídky nouzi," popisuje Jaroslav Štěpán.

Učí se řečem sousedních zemí

Druhá univerzita v Žitavě, Internationales Hochschulinstitut se minulý rok stala zařízením slavné Technické Univerzity v Drážďanech. Škola je už ve své koncepci mezinárodní a snaží se spoluprací se zahraničními univerzitami získat co nejvíce cizích studentů.

HOSCHULE ZITTAU/GÖRLITZ je větší z obou žitavských univerzit. Aktuálně tam studuje padesát čtyři Čechů.

„Skupina českých studentů je poprvé v dějinách naší univerzity největší skupinou zahraničních studentů," říká mluvčí Oliver Tettenborn.

Z 312 studentů malé univerzity bylo v zimním semestru 2012/13 čtrnáct procent z Čech.

Ale nejenom Češi studují v Žitavě, i Němci se tam učí česky. Na IHI má každý německý student povinnost se učit buď česky nebo polsky. Na Hochschule se také každý student může zúčastnit kurzů češtiny. Do minulého roku tam existoval i obor překladatelství češtiny, angličtiny a němčiny, který tento rok pokračuje v Zhořelci s novým zaměřením na hospodářství. Kromě Němců studuje tento obor i 6 Čechů.

Co možná nevíte

Neoblíbenější obor mezi Čechy: Mezinárodní management, který je společný obor obou žitavských univerzit. Studuje ho 23 Čechů. Cílem je připravovat studenty na práci v globalizované ekonomice.

Zajímavá spolupráce mezi TU Liberec a Hochschule je magisterské studium Mechatroniky. Vyučuje se anglicky a studenti můžou získat český i německý diplom. V programu v Žitavě je 6 Čechů.

Dobrá škola je i hospoda

Čeští a němečtí studenti spolu nejen studují, ale organizují i pravidelná setkání, kde můžou mluvit jazykem, který je pro ně cizí, a prohlubovat si tak znalosti nejen cizí řeči, ale i kultury.

Internationales Hochschulinstitut

(IHI, Mezinárodní vysokoškolský institut)

Historie: Institut byl založen v roce 1993.

Obory:

Nabízí jen magisterská studia z oborů biotechnologie a aplikované ekologie, etiky podnikání, mezinárodního managementu, projektového managementu. Minulý rok se stal zařízením slavné Technické Univerzity v Drážďanech. Už svou koncepcí je IHI univerzitou mezinárodní a snaží se spoluprací se zahraničními univerzitami získat co nejvíce cizích studentů.

Zájem Čechů:

Z 312 studentů malé univerzity bylo v zimním semestru 2012/13 celkem 44 z Čech.

„V hospodě na česko-německém setkání jsem se česky naučila skoro stejně hodně jako ve vyučování," žertuje Rahel Blumenschein, studentka překladatelství.

Proč by Češka měla studovat v Německu?

„Byla to náhoda," říká Kamila Hrubá: „Protože jsem si nestihla dát přihlášku na českou školu."

Třiadvacetiletá studentka z Liberce měla v plánu studovat v Praze, ale nevyšlo to. Pak si říkala, že je studium v Žitavě: „Lepší než Praha, protože je to blíž." Začala studovat překladatelství. Učit se v Němčině nebyl pro Kamilu velký problém, protože chodila dříve na německé gymnázium v Liberci.

První dva roky z Liberce dojížděla. „Na tom je dobré, že člověk potká ve vlaku fajn lidi a může být každý den s rodinou a potkávat se s kamarády," vysvětluje studentka.

Nepříjemné je to podle ní v zimě, když se člověku moc nechce chodit, ale lze to vydržet. Když ale člověk bydlí v Žitavě, je podle ní výhodou, že může trávit i večery s kamarády z univerzit.

„Víc se integrujete do té skupiny," říká Kamila. Studium se ji líbilo, jen někdy byl problémem stres na zkouškách. I když slyšela o předsudcích o Němcích, měla dobrou zkušenost. „V Žitavě jsou lidé hodně otevření," míní.

Kamila dostudovala bakalářské studium na Hochschule Zittau / Görlitz a minulý rok začala magisterské studium v oboru projektový management na IHI. Do školy chodí ráda. „Na Hochschule byli profesoři super, na menším IHI jsou pozitivní a všichni jsou kamarádští," hodnotí mladá žena.

Uvažovala Kamila o tom, že by zůstala v Německu i po ukončení studia?

„Je jedno, kde člověk zůstane, Česko, Polsko, Německo, Anglie, Itálie. Když se budeme mít rádi, tak všechno bude fajn," dodala mladá studentka.

Hochschule Zittau/Görlitz

Hochschule Zittau/Görlitz (Vysoká škola Žitava/Zhořelec)

Historie:

Žitavská část byla založena v 50. let jako inženýrská škola a v dnešní podobě existuje od r. 1992. Dodnes má technické zaměření.

Obory:

V roce 2012 tam studovalo 2357 studentů v 24 různých oborech. Nejvíce studentů mají obory strojírenství a elektrotechnika, ale jsou tady i obory jako ekonomie, chemie nebo ekologie.

Ve zhořelecké části studovalo v roce 2012 celkem 1303 studentů, kteří si mohli vybrat z 12 oborů. Největší obory zde jsou turistika, informatika a sociální práce.

Zájem Čechů:

Aktuálně studuje na Hochschule 53 Čechů, kteří se rozdělí relativně pravidelně na všechny obory.

PHILIPP EICHHOFF