Až nové výběrové řízení přinese odpověď na otázku, kdo bude příští roky spravovat veřejné osvětlení a signalizaci ve městě Liberci. Vedení radnice se totiž rozhodlo, že smlouvu s firmou Eltodo – Citelum vypoví.

Přitom tato společnost se měla o světla a semafory podle smlouvy starat až do roku 2021. Protože do modernizace veřejného osvětlení v Liberci vložila desítky milionů korun, je možné, že své investice bude vymáhat soudně.

„Víme, že je to riskantní krok. Smlouvu ale považujeme za nevýhodnou pro město a jsme navíc přesvědčení, že v budoucnu na světlech ušetříme. Firma Eltodo smlouvu porušila, proto ji město vypoví," vysvětlil náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům).

Jak doplnil náměstek primátorky pro technickou infrastrukturu Lukáš Martin (ČSSD), důvodem vypovězení smlouvy je to, že společnost nedodala i přes několik výzev městu dopravní ústřednu. Ta měla řídit provoz na světelných křižovatkách.

„Město nemůže neodstoupit od smlouvy, kterou druhá strana neplní. Nemůžeme to nechat být," zdůraznil Lukáš Martin.

Radní rozhodli, že město od smlouvy odstoupí k 31. prosinci tohoto roku. Společnost Eltodo už o tomto kroku informovali.

Představitelé firmy Eltodo nechtěli věc komentovat. Ve svém prohlášení jen uvedli, že studují výpověď a porušení smlouvy že si nejsou vědomi.
Eltodo – Citelum získalo zakázku na správu veřejného osvětlení v roce 2006 na dobu 15 let. Podmínkou bylo, že bude společnost do světel ve městě investovat 169 milionů korun. Dosud už firma vložila do modernizace veřejného osvětlení 112 milionů. Jak už dříve potvrdil ředitel společnosti Václav Chmelík, Eltodo bude chtít v případě vypovězení smlouvy, aby jí vložené investice město uhradilo.

Letos zaplatí město společnosti 64 milionů korun. Z toho jen 33 milionů jsou podle firmy Eltodo náklady na správu systému, zbytek pak představuje splátka investic, vložených do osvětlení.

„Jsme přesvědčení, že bychom správu osvětlení zvládli ročně za 35 milionů, z toho 4 miliony by šly na modernizaci," řekl náměstek Lukáš Martin s tím, že roční úspora by mohla dělat až pět milionů korun.

Po vypovězení smlouvy firmě Eltodo volala také opoziční Změna pro Liberec.

Zastupitel za Změnu Jaromír Baxa už dříve prohlásil, že by se město nemělo bát smlouvu vypovědět i s tím rizikem, že by muselo město zaplatit společnosti Eltodo sumu 90 milionů korun.

„I kdyby si město muselo vzít úvěr, stejně by na správě osvětlení ušetřilo," podtrhl Jaromír Baxa.

Naopak společnost Eltodo tvrdí, že levněji se veřejné osvětlení spravovat nedá, když přibližně polovina dotace z města je splátkou vložených investic.
Liberec plánuje vypsat veřejnou soutěž na zajištění  správy a údržby osvětlení.

Ušetříme i při nákupu elektřiny

O investicích do rozvoje systému však chce radnice rozhodovat sama.

„Věříme, že se nám mimo jiné podaří výrazně ušetřit třeba při nákupu elektřiny," doplnil náměstek Jiří Šolc.

Eltodo-Citelum provozuje veřejné osvětlení ve zhruba 80 městech republiky, včetně Prahy.

V Libereckém kraji využívají služeb firmy třeba ve Frýdlantu v Čechách, Raspenavě, Lázních Libverda nebo Doksech. Když firma před lety správu veřejného osvětlení v Liberci přebírala, byly už lampy na hranici životnosti.

Systém prošel opravami a velkou modernizací, výměny se dočkala více než čtvrtina sloupů. Z původních 12 tisíc svítidel se rozrostl na více než 13 tisíc, přibylo hlavně osvětlení přechodů pro chodce. Světelných křižovatek bylo před lety ve městě 21, dnes je jich už 30.