„Majitelé se o něj nestarali. Když se dostal k nám, tak jsme zjistili, že nedokáže přijmout potravu. Zkolaboval. Na veterině lékaři zjistili, že má vrozenou srdeční vadu, problémy s jícnem a trápila ho cévní výduť," řekla dobrovolnice z novopackého útulku o. s. Místo Aneta Prokůpková. Veterináři doporučili Eliáše utratit.

„S tím jsem se nechtěla já ani kolegyně z útulku smířit. Eliáš byl hravý, chtěl se mazlit a v jeho očích jsem vždy četla, že ví, co se nám honí hlavou, zda bude žít, nebo zemře," dodala Prokůpková. Rozjela se záchranná akce na sociální síti. „Přispěli i ti, kteří mají sami málo, obrovská solidarita nás dojala," uvedla Jana Hönlová z o. s. Místo.

Nyní je Eliáš po několika náročných operacích. „Ze psa vyhublého na kost, který nebyl schopen cokoliv pozřít, je dnes krásné zvíře. Bez problémů už sní rýži s konzervou, ale nikdy už z něj nebude dovádivý pes, se kterým je možné provozovat například agility. Potřebuje speciální zacházení i krmení," doplnila Hönlová.

Nikdo ho nechce

Eliáš je zachráněn, ale stále setrvává v útulku a čeká na nový domov. Zájem najednou opadl. Jediný, kdo si ho chtěl adoptovat, byl muž z Liberce, ale po dvou dnech si osvojení Eliáše rozmyslel.

„Jan to vzdal, protože se jeho čtyřletá dcerka Eliáše bála. To byla jeho verze, ale spíš se bál vaření, krmení a tak dále," myslí si jeho dočasná opatrovnice Jana Hönlová. Spolu s dalšími lidmi z útulku ale neztrácí naději. Věří, že Eliáš milující rodinu nakonec získá. Jen je potřeba najít ji co nejdříve, než Eliáš dospěje.

Eliáš před operacemi.