V obchodních řetězcích se vánoční kolekce, čerti a Mikulášové objevili už na začátku září. Teď je na malý moment „trochu vystrnadila" dýňová výzdoba a halloweenské masky. Přelom října a listopadu je ale především ve znamení podzimních svátků, Dušiček.

Na popularitě ale u nás získává i anglosaský Halloween, který podle průzkumu obchodníků slaví téměř čtvrtina respondentů. Oblíbili si ho zejména mladí Češi, kteří oceňují především halloweenské dekorace. Tento trend potvrzují i data obchodníků týkající se prodeje dýní. Meziročně roste v řádu několika desítek procent. Svíčky, věnce, chryzantémy, ale i dýně a různé ozdoby s halloweenskou tematikou.

Češi v obchodech před podzimními svátky vyhledávají jak tradiční, tak stále častěji i trendové sezónní zboží. Téměř dvě třetiny Čechů míří okolo 2. listopadu na hřbitov zapálit svíčku. Průzkum ukázal i regionální rozdíly. Nejvíce je svátek dodržován na Moravě, zatímco v Praze mu více jak čtvrtina lidí nevěnuje vůbec žádnou pozornost.

„Jelikož bylo teď tolik volna, tak lidi chodili na hřbitovy už o víkendu. 2. listopadu je všední den, tak jsme vyrazili zapálit svíčky už v neděli," řekla k tématu Eva Kropáčková z Liberce. „Věnce vyráběla dcera, která nás s manželem na hřbitov doprovodila. Máme v Liberci na hřbitově uloženy příbuzné z obou rodin, takže vyrážíme skoro vždy společně," dodala.

Oblibu si v poslední době získávají olejové svíce, které vydrží hořet až tři dny.

Stále ale přibývají ti, kteří si věnce a ozdobené koše vyrábějí doma sami. Tavné pistole, komponenty, drátky i nářadí jsou běžně v nabídce obchodů. Hotové ozdoby pak nabízejí skoro v každém květinářství.