Ve stotisícovém Liberci eviduje magistrát 7 300 platících majitelů psů. Za jedno zvíře tu zaplatí ročně 600 set korun, za dvě už to dělá 1 500 korun. „Ročně odhalí úředníci v rámci místních šetření několik desítek nepřihlášených psů. Sankce za nepřihlášení psa a neplacení poplatků může dosáhnout až do výše 50.000 korun," řekla mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

Dodala, že se na hříšníky přijde hlavně díky anonymním udáním. „Na základě upozornění vyrazí úředníci magistrátu na danou adresu a kontrolují, kolik dotyčná osoba chová v bytě psů a jestli jsou řádně přihlášena," doplnila mluvčí.

Pes je často jediný živý tvor, se kterým jsou staří lidé v kontaktu. Děti a vnoučata na ně nemají čas nebo, v tom horším případě, na rodiče a prarodiče zcela zapomínají.

Jak už bylo řečeno, dosud senior platí za psa ročně příslušnému úřadu dvě stovky, přičemž i taková částka dělá mnohdy důchodcům v jejich napjatých rozpočtech problémy.

„Skutečně počítám každou korunu a jak všechno zdražuje, nedokážu si představit, že bych platila za psa přes tisíc korun," potvrdila seniorka Františka Roubová.

Cenu stanoví vyhláška

Po schválení novely zákona budou mít rozhodující slovo samotná města a obce.

„Pak by město vydalo novou obecně závaznou vyhlášku o místních poplatcích, již by musela schválit rada a po ní zastupitelstvo," uvedla Minstrová. Jestli Liberec zdraží poplatky za psy pro seniory, tak zatím není ještě zcela jasné. Vzhledem k vysokým dluhům, kdy město šetří všude a na všem, to nemusí být úplně vyloučeno.