Jedna taková mlátička byla dlouhá léta i ve stodole v Petrašovicích. Teď už ale majitelům překáží a tak se pro ni hledalo nové místo. Volba padla na spolek Dubáci. „Obrátili se na nás členové souboru Horačky, že potřebují pomoc se starou mlátičkou. Protože vědí, že v Trávníčku zachraňujeme roubený Beranův hostinec, volba padla na nás. Jenže rekonstrukce Beranky ještě není hotová, tak jsme museli sehnat provizorní mezisklad, kde by mlátička mohla stát do doby, než pro ni najdeme místo ve stálé expozici. Vyšli nám vstříc v Agro Bílá a sehnali nám nevyužívaný kravín ve Chvalčovicích," říká předseda Dubáků Jan Havelka.

Mlátičku tak bylo potřeba v Petrašovicích naložit na valník, který pak traktor převezl do Chvalčovic. „Cestou se nám propadlo jedno prkno na valníku, ale mlátička to naštěstí ustála. Ale docela jsme si mákli," usmíval se Vojtěch Rozkovec z Horaček.

Jak dlouho bude mlátička uskladněná, zatím není jasné. „Nejdřív musíme dokončit rekonstrukci Beranky. Příští týden přijdou tesaři a zedníci a bude se dělat druhá etapa hostinského sálu," říká Havelka, jehož spolek dostal Beranův hostinec na seznam kulturních památek za minut dvanáct. Stát se z něj má společenské centrum, už teď se tam pořádá několik kulturních akcí do roka. Výhledově se počítá i s malým muzeem života sedláků na Českodubsku.