Na Vápence letos do úprav investovali zhruba půl milionu korun, opravené je celé dno v dětském bazénu a část ve velkém bazénu. "Máme i 400 metrů čtverečních nové dlažby, vysadili jsme nové stromy a zastřešená bude i terasa," vypočetl Skalník. Od Liberce dostane na sezónu dotaci 200.000 korun, dalších 70.000 korun získal v grantech kraje a města na předsezónní investice.

Druhé liberecké koupaliště Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou si dřívější zahájení sezóny pochvaluje, lidé se tam začali koupat už minulou středu. "Start byl výborný, lidé chodili i v pracovních dnech. Rekord jsme měli v pondělí, 750 lidí," uvedl provozovatel koupaliště Petr Polda. Teplota vody na Sluníčko je 25 stupňů, na Vápence bude mít v neděli dle odhadu Skalníka kolem 19 stupňů.

Na umělých koupalištích v Libereckém kraji je kvalita vody výborná. Výjimkou je Chrastava u Liberce, kde je voda ke koupání nevhodná, vedení města i provozovatel se ale takovému označení brání. Problém je podle nich ve špatné vyhlášce ministerstva zdravotnictví, podle níž se neposuzuje jen aktuální kvalita vody, ale i stav v předchozích letech. Koupaliště v Chrastavě normám nevyhovovalo po celou minulou sezonu, lidé se tam i přes varování koupali a zdravotní problémy neměli. Letos ale nepříznivě ovlivní kvalitu vody odstraňování povodňových škod na Vítkovském potoce, které je zdrojem vody pro koupaliště.

Z přírodních nádrží mají v Libereckém kraji zhoršenou kvalitu vody na Máchově jezeře. Zdravotní problémy by mohli mít citliví lidé, alergici, těhotné ženy nebo malé děti. Hygienici jim proto doporučují, aby se po koupání v jezeře osprchovali. Mírně zhoršená je kvalita vody na přehradě v Liberci. Teplota vody v přírodních nádrží je kolem 23 stupňů Celsia.