„Pošlete Putinovi dárek.“ Tak zní heslo portálu Zbraně pro Ukrajinu. Určený je všem, kteří chtějí finančně podpořit vyzbrojení ukrajinské armády. Zároveň na něm běží ověřené kampaně snažící se zajistit ukrajinské armádě specializovanější vybavení nebo zbraně.

Jednou z nich je kampaň s názvem Drony pro dobrovolníky a záchranáře na Donbasu, kterou založil Liberečan a pilot dronů Radim, jenž si nepřál uvést celé jméno. „Mé kampaně jsou specializované na drony a dárci přesně ví, na co přispěli a jak budou jejich peníze využity. Vidí, jak drony osobně přebírají vojáci a paramedici přímo na liniích na Donbasu,“ řekl muž, který založil na Twitteru profil Vozím drony na Ukrajinu. Právě tam sdílí fotky a videa z předávání. „Aktuálně se podařilo vybrat cílovou částku čtyři miliony korun, za kterou nakoupím přes čtyřicet těchto zařízení a aktivní rušičku dronů,“ dodal.

Patnáctý ročník soutěže KyberRobot.
VIDEO: Kdo si hraje, nezlobí. Liberecká univerzita hostila soutěž KyberRobot

Samotné drony patří mezi neletální zbraně, tedy zbraně, jejichž primárním cílem není usmrtit protivníka. Napomáhají k mapování nepřátelské aktivity či vyhledávání raněných za pomoci upevněných termokamer.

„Sbírky jsou všeobecně jednoduchou metrikou, která odráží stále vysoký zájem dárců účastnit se konfliktu, pomoct a ideálně se osobně zapojit. Máme skvělou většinovou společnost, na kterou neměla proruská propaganda vliv. Stále vnímají naše působení na východě Ukrajiny jako zásadní pro pomoc sousedům a pro zastavení agresora,“ okomentoval štědrost dárců zakladatel kampaně.

Vyhlášení Business Talent 2022.
Školáci poměřili své síly. Uspěli deváťáci z Jablonce, sestavili robotickou ruku

Během sbírky jedou paralelně přípravy na dopravu vybavení přímo k jednotkám, které posílají oficiální žádosti. Následuje nákup dronů, jejich softwarová úprava a příprava potřebných dokumentů. Novou dodávku poveze na Ukrajinu sám zakladatel kampaně. Ten byl na Donbasu poprvé loni v červnu, dopravil humanitární pomoc a materiál českým vojákům sloužícím u dobrovolnického praporu Karpatská Sič.

„Čím lépe budou naši vojáci vybaveni a pravidelně podporováni, tím lépe budou odvádět svou práci, protože vědí, že je tam nenecháme a že je podpoříme. Čím lepší techniku budou mít k dispozici, tím větší budou mít taktickou výhodu oproti ruským okupantům,“ osvětlil svou motivaci.

Pokaždé řeší jiné problémy

Cesta na Donbas podle něj není jednoduchá, protože prvně je potřeba překročit byrokracii na hranicích s Ukrajinou, následně projet přes celou zemi a v neposlední řadě trefit časové okno, kdy Rusové neostřelují místa na trase a skladiště. Liberecký pilot dronů doposud nezažil vysloveně dělostřelecký přepad nebo přímý kontakt s nepřítelem.

„Obavy vnímáme, je potřeba celou cestu brát vážně. Platí i určité zásady, které se musí dodržovat. Jednou jsme vezli dron k jednotce, která nás několikrát celé dopoledne varovala, ať si to rozmyslíme, že jsou tam nastoupené ruské tanky. Nakonec jsem uprostřed cesty zastavili a předávku přeplánovali,“ podotkl s tím, že každá cesta posouvá hranice očekávání. Po celou dobu cesty i setrvání na Donbasu řeší úplně jiné problémy než při té předchozí.

Nejtěžší okamžik pro něj představuje osobní zážitek vojáka, který mu svůj příběh vyprávěl se slzami v očích. Zažil dělostřelecký přepad, jenž trval několik hodin, přitom je sledoval ruský dron, takže nebylo možné se kamkoliv hnout. Někteří z jeho jednotky tento přepad nepřežili a on sám si myslel, že bude dalším na řadě. „Já na to neměl celkem žádnou adekvátní odpověď, protože jsem to nečekal a nevěděl jsem, co na to říct, jak ho uklidnit,“ svěřil se Radim.

Výcvik se neobejde bez speciálních pomůcek.
Cvičení dělá mistra! Liberečtí hasiči trénovali záchranu osob probořených ledem

Jeho cílem je pomoci ukrajinským civilistům a být „dobrým sousedem“. Rusko podle něj zbraněmi rachotí dlouho, a proto se rozhodl postavit proti zlu. Zároveň podotýká, že samotná válka má několik front, z nichž se některé odehrávají i na území České republiky.

„První z nich je dezinformační, proruská a druhá je ta kybernetická, která útočí na počítačové systémy našich podniků, či se masově rozesílají e-maily. Většinová společnost je prozápadní a umí si ověřit fakta, nebo jim stačí jednoduché ukazatele, které se v dezinformacích nacházejí,“ zdůraznil.

Ztrátu času vidí v komentování různých zpráv a názorů, které přináší mylné informace. Podle něj jim většinou věří lidé s nižší schopností rozlišovat původ a obsah informací, jimž stačí jednoduchá odpověď a neumí si ověřovat fakta a statistiky. „Skutečnost je taková, že ruská, ukrajinská i česká společnost mají své skvrny. Jenom ta ruská má smůlu v tom, že její představitelé zabíjejí civilisty na jiném území, odvážejí děti na své území a zavírají své lidi pro politicky nevhodné komentáře a postoje,“ uzavřel.