Jan Pikous, fotograf. Přesně tak se jmenuje kniha, která se věnuje tomuto významnému fotografovi, který svým věhlasem překročil
nejen hranici okresu, ale i regionu. Napsal ji Šimon Pikous, který si zvolil osobu svého otce jako téma diplomové práce. „Na obálku jsem použil snímek nazvaný Konec starých časů z roku 1968. Na Fotosalónu v Jablonci nad Nisou v roce 1969 byla tato fotografie těsně před zahájením výstavy odstraněna s odůvodněním, že se vysmívá hrdinství sovětských vojáků,“ upřesnil Šimon Pikous.

Jan Pikous se narodil v roce 1929 v Hrejkovicích a zemřel v červenci 2017 v Liberci. Cíleně fotografovat začal kolem roku 1959 a od roku 1990 se aktivní fotografii věnoval už jen sporadicky. Po roce 2000 pracoval už jen s archivem. „Jeho dílo přinejmenším na severu Čech, ale nejenom tam, zanechalo zřetelnou stopu a ovlivnilo fotografie u mnoha následovatelů,“ doplnil k osobě Jana Pikouse jeho syn a též fotograf Šimon.

Farmářské trhy v Kostelní ulici.
Trhy se v září stěhují z Kostelní před Plazu

A proč se Šimon Pikous rozhodl kráčet ve šlépějích svého otce? „Já jsem viděl, že táta nechodí do práce. Jako dítě jsem si představoval, že fotograf chodí jen po výletech s foťákem, maximálně si doma fotí zátišíčka. V tu dobu jsem netušil, že za tím stojí hromada práce a úsilí.“

Proč jste se rozhodl vydat knihu o vlastním otci?
Ten důvod je trochu nepoetický, vybral jsem si ho jako téma diplomové práce, takže vlastně kvůli studiu. Proč zrovna tátu, to už je malinko osobnější, mohl jsem psát vlastně o čemkoliv z oboru fotografie. Zaprvé otec nebyl nevýznamnou postavou v dějinách
fotografie a dosud nevyšla žádná práce, která by jeho dílo specifikovala a rozklíčovala.

Věděl jste od začátku, že práci vydáte knižně?
K tomu došlo až na základě obhajoby práce. K této myšlence mě navedl její vedoucí, profesor Vladimír Birgus.

V knize jsou pouze fotografie Jana Pikouse?
Až na drobné výjimky, kterou jsou ilustrativní, tak ano. Čtenář tam nalezne průřez tvorbou Jana Pikouse.

Jan Pikous, 80. léta 20. století.
U Fryče si připomenou osobu Jana Pikouse. Pokřtí i knihu o jeho tvorbě

Křest knihy proběhl v libereckém Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Proč zrovna zde?
Tak s Jaroslavem Fryčem jsme spolupracovali od začátku, takže to byla jasná volba. Navíc v současné době zde probíhají pořady LFŠ Liberec.

Zájemce knihu sežene normálně v obchodech?
Lze ji koupit právě u Fryče a pak ještě v Praze. To jsou jediná dvě prodejní místa, kde si ji lidé mohou zakoupit. V oficiálním oběhu není a nebude. Vyšla v malonákladu a nemám důvod ji dávat do oběhu. Samozřejmě se po kusech nachází v kulturních institucích nejen v České republice, ale i na Slovensku.

Celý rozhovor naleznete v Týdeníku Liberecko, který vyšel v úterý 28. srpna jako součást Libereckého deníku. Od středy ho seženete samostatně v prodeji.