Některé kvůli tomu přišly o oplodněná vajíčka, informoval dnes ČTK mluvčí zahrady Ivan Langr. Problémy kvůli odpalování petard v zoo zaznamenali i před několika lety, kdy se kvůli nim zranila samička vzácného orla mořského.

Exploze vypudily pár supů hnědých

Exploze tentokrát vypudily z hnízda pár supů hnědých. „Výsledkem je rozbité oplozené vajíčko se supím zárodkem," uvedl mluvčí zahrady. Supy hnědé se přitom daří v zoo odchovávat jen vzácně. „Mláďata jsou takřka výhradně určena pro návrat do volné přírody," dodal Langr.

Oplodněné vejce kvůli hluku zábavní pyrotechniky rozbili i orli bělohlaví. Podobně dopadla i dvě vejce vzácných orlů křiklavých, která ale nebyla oplozena.
Přímá škoda proto sice nevznikla, ptáci ale utrpěli šok, což se do budoucna může na chovu negativně projevit. Chovatelé proto museli rychle reagovat. Všechna zbylá vejce převzali do své péče a vložili je do inkubátoru.

Mladí odpalují petardy v lesíku

Mladí lidé pyrotechniku s oblibou odpalují v lesíku poblíž areálu liberecké zoo. Jsou v něm totiž skryti zrakům dospělých.

V odchovech dravců je liberecká zoo velmi úspěšná. Do volné přírody pomáhá vracet například vzácné orlosupy bradaté. Jedinci z Liberce rozšířili populaci v italských či francouzských Alpách a také na Pyrenejském poloostrově.

Pyrotechnika zavinila v liberecké zoo zranění dravce i před Vánocemi 2005. „Rachejtle" odpálená na cestě kolem zahrady sice ptáka nezasáhla, rána ale samici orla mořského vyděsila tak, že se ve snaze uniknout zranila o kovovou konstrukci své voliéry.