Jednosměrný provoz na silnici první třídy číslo I/13 ve Lvové v Jablonném v Podještědí, který řídí světelná signalizace kyvadlově, potrvá do neděle, i tak ale může způsobit zpoždění při zvýšené prázdninové dopravě. Na vině jsou nedávné povodně.

Opravy rychlostní silnice R10

Omezena bude především rychlostní silnice R10, hlavní tah na Prahu, který využijí řidiči při cestě na jih.

Od 17. června je uzavřen odstavný pruh na křižovatce Ohrazenice u Turnova kvůli opravě mostu. Řidiči musí počítat s částečnými uzavírkami nájezdové a sjezdové větve.

Provoz omezený pouze do levého jízdního pruhu čeká řidiče od pondělí na R10 ve směru na Turnov. Důvodem omezení na 65 kilometru jsou práce na silnici, které potrvají deset dní.

Podrobné informace o průjezdnosti komunikací ve správě ŘSD i Libereckého kraje mohou řidiči nalézt souhrnně na webové stránce dopravniinfo.cz.

Delší dobu již probíhají opravy na Frýdlantsku. V Raspenavě je uzavřena Fučíkova ulice, objížďka je vedena Nádražní ulicí.

Mezi Novým Městem pod Smrkem a Hejnicemi je z důvodu práce na inženýrských sítích silnice částečně uzavřena.

Železnice opravuje po povodních

V Libereckém kraji bude do konce prázdnin nasazena autobusová doprava na trati Liberec Česká Lípa v úseku mezi Křižany a Jablonným v Podještědí. Vlaky regionální dopravy jezdí mezi Libercem a Křižany o deset minut dříve a vlaky v opačném směru mají zpoždění.

Příčinou nasazení náhradní dopravy jsou povodně, které podemlely trať a způsobily vážné škody.

České dráhy varují cestující, aby svou cestu plánovali s ohledem na výlukový řád.

Příprava na cesty

Nejen na cestu k Jadranu, ale i na malý výlet je důležité se připravit.„Abyste v pořádku dojeli na místo své dovolené, dobře si naplánujte trasu a dělejte dostatek přestávek, aby nedošlo k únavě, která může způsobit mikrospánek a následnou dopravní nehodu," varuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Štrauchová dále doporučuje ujistit se o dobrém technickém stavu vozidla, kterým pojedete, úplnosti a stavu jeho vybavení, tedy například lékárničky. „Nepodceňujte ani nákup přenosného hasicího přístroje. Nikdy nevíte, kdy ho budete potřebovat," dodává Štrauchová.

Jitka Blehová