Informovala o tom Martina Černá z městského úřadu. Podobný systém funguje už pět let v Novém Boru a někteří lidé díky němu pětisetkorunový paušál za odpad vůbec neplatí.

„Cílem tohoto projektu je zapojit co nejvíce občanů našeho města do třídění využitelných složek komunálního odpadu, a tím dosáhnout snížení objemu směsného komunálního odpadu," sdělila Černá. Od března má podle ní každý obyvatel Frýdlantu možnost se na úřadě zaregistrovat do pytlového třídění. „Dostane informační leták, pytle na tříděný odpad a samolepky s čárovými kódy, které identifikují každého občana a druh nasbíraného odpadu," vysvětlila Černá.

Zapojit se mohou všichni lidé trvale bydlící ve Frýdlantu, kteří městu nedluží poplatky za odpad.

Modrý pytel je na papír, žlutý na plastové lahve a červený na ostatní plasty. Naplněné pytle s nejvýše deseti kilogramy odpadu se budou odvážet každou poslední středu v měsíci, lidé je ale mohou i sami odevzdat ve sběrném dvoře. Za každý odevzdaný kilogram plastových lahví nebo směsného plastu si budou moci lidé v příštím roce ze svého pětisetkorunového paušálu odečíst 1,50 Kč a za kilogram papíru 0,50 Kč. Přehlednou tabulku s odevzdaným množstvím odpadu včetně slevy najdou lidé na internetových stránkách města.

Podobný systém funguje už od roku 2008 v Novém Boru na Českolipsku a jeho obliba rok od roku stoupá. Uvažují o něm například i v Turnově. V Boru se loni do pytlového třídění zapojilo přes 800 domácností. „Lidé jsou motivováni výraznou úsporou na poplatku za svoz komunálního odpadu. Nejaktivnější sběrači často v následujícím roce neplatí žádný nebo jen minimální poplatek," řekl Petr Škop z Městského úřadu v Novém Boru.

Peníze ale podle něj šetří i město, které platí méně za svoz separovaného odpadu. V Novém Boru třídí lidé do pytlů papír, plasty a drobné elektro.