Dnes v poledne startuje projekt 72 hodin dobrovolníkem. Po tři dny mají po celé republice organizované i neorganizované skupiny dobrovolníků přichystané drobné i větší projekty pro zlepšení svého okolí.

UKLÍZENÍ I NÁVŠTĚVA SENIORŮ

V Česku se během dvaasedmdesáti hodin uskuteční skoro šest set projektů, do kterých se zapojí tisíce dobrovolníků. Desítky projektů se týkají Libereckého kraje.

„Projekty zahrnují úklidové brigády, ale také třeba projekty s ekologickým, sociálním či charitativním vyzněním," vyjmenoval Jiří Gurecký z České rady dětí a mládeže, která projekt pořádá.

Příkladem sociálně zaměřeného dobrovolnického projektu je návštěva libereckých školáků v místním domově seniorů. „Cílem je poznat seniory a zpříjemnit jim čtvrteční odpoledne formou procházky v areálu domova nebo hraním společenských her," popisují koordinátoři na webových stránkách.

PRÁCE DĚTI BAVÍ

Někteří dobrovolníci se do „72 hodin" zapojují opakovaně. „Naši školáci dobrovolničili už vloni, vymalovali autobusovou zastávku před školou a zahráli divadlo dětem ze školky," popsala ředitelka základní školy v Žibřidicích Naděžda Urbanová. Děti se podle ní do podobných projektů zapojují s chutí, baví je, když vidí výsledky svojí práce.

Nejvíce dobrovolníků tvoří podle Gureckého právě děti ze školních tříd či dětských a mládežnických spolků.