V rámci republiky se jedná o ojedinělou akci. Jak potvrdil jeden z organizátorů, veterán války v Perském zálivu, František Gábor, přijede se na ni podívat i delegace generálů z Kuvajtu.

„Vnímám to jako projev ocenění a úcty," poznamenal Gábor, který zároveň upozornil, že na programu není jen ukázka bitvy, ale také se návštěvníci dozví, jak se brání schengenský prostor.

K vidění budou také simulované zásahy nejen vojáků, ale také policistů, hasičů, kynologů a nad hlavami návštěvníků budou oblohu brázdit dva gripeny.

Vrcholem akce bude tanková bitva ve tři hodiny odpoledne.

„Přípravy na akci trvaly více než rok," vysvětlil František Gábor. Podle něj se do projektu zapojila i řada dobrovolníků, bez nichž by se rozpočet nejmíň dvojnásobně navýšil. „Jen na hlavní ukázce se podílí sto šedesát účinkujících," upozornil dále Gábor.

VE VESCI UŽ POČTVRTÉ

K dispozici bude také ukázka vojenské techniky: bojová vozidla, tanky, obrněné vozy. Pro nejmenší návštěvníky budou připraveny i oblíbené dětské atrakce.

Podobná akce se ve veseckém areálu koná už počtvrté. Loni organizátoři připomněli sedmdesát let od ukončení druhé světové války, předloni se vrátili do dob korejské války.