Snížena je rychlost od Jeřmanic do Hodkovic nad Mohelkou a také u Paceřic. O dohodě krajského odboru dopravy s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) a Policií ČR informoval jeho vedoucí Jan Čáp. Silnice 35 z Liberce do Turnova se novelou zákona o pozemních komunikacích stala od 31. prosince dálnicí druhé třídy.

„Ředitelství silnic a dálnic požádalo ministerstvo dopravy o změnu kategorie a přeřazení úseku mezi silnice první třídy. Dříve než za dva měsíce ale toto rozhodnutí vydáno nebude," řekl Čáp. Na rychlost jízdy by ale podle Čápa ani přeřazení úseku R35 z Liberce do Turnova do nižší kategorie vliv mít nemělo. „Měli jsme jednání, kde jsme se s ŘSD a policií dohodli, že by se rychlost ponechala až na úsek Jeřmanice Hodkovice nad Mohelkou, kde by se snížila ze 130 km/h na 110. V těchto úsecích je špatné směrové vedení, komunikace byla projektovaná na návrhovou rychlost 80 km/h. Ze stejných důvodů je rychlost snížena i u Paceřic.

Zrychlit by měl naopak provoz na čtyřproudých silnicích 1/14 z Liberce na Kunratice a I/35 na Chrastavu a Bílý Kostel. „Nebude to ale od Nového roku," upozornil Čáp. Zatím tam bude dál platit maximální rychlost 90 km/h jako dosud. Na zvýšení rychlosti na 110 km/h se už odbor dopravy s ŘSD a policií dohodl. Podle Čápa ale bude třeba požádat o povolení a nějakou dobu potrvá i osazení značek.