Do soutěže Výrobek roku Libereckého kraje se letos přihlásilo 75 výrobků
Pokud chcete ochutnat nejlepší potravinářský výrobek regionu, neváhejte. Prodejci nabízejí poslední kusy. Ocenění Výrobek roku Libereckého kraje letos získal bio okurkový sirup jablonecké společnosti Kitl v limitované edici.
„Nyní ještě máme skladem, ale už doprodáváme. Sirup je limitován pouze časem pro letošní léto, protože okurka je typická pro léto. Osobně bych nechtěl pít nápoj z ní v zimě,“ vysvětlil jednatel firmy Kitl Jan Vokurka.
Na jaké další novinky se lidé mohou těšit, Vokurka neprozradil. „Teď to ani nevím. Ve hře je několik variant, navíc vývoj nového produktu trvá i rok. Tak dlouho vznikal i Syrob okurka. Okurka je navíc velmi těžká na uchopení, chová se nevypočitatelně. Jsem proto rád, že jsme mohli přijít první se zeleninovým sirupem v bio kvalitě,“ doplnil Vokurka.
Na druhém místě v soutěži se umístila malinová marmeláda Jana Kakose z Českého ráje. Výrobce bodoval v minulosti v řadě soutěží. Například vyhrál Nejlepší marmeládu Českého ráje.
Třetím místem ocenila porota Třináctku z Pivovaru Rohozec. Ten letos získal řadu ocenění i na World Beer Seal 2019 (Světová pivní pečeť). V silné konkurenci pivovarů z celého světa si odvezla rohozecká Třináctka absolutní vítězství. K tomu regionální pivovar získal vítězství v kategorii lehkých piv rohozecký Skalák Czech. „Vloni jsme zabodovali na mnoha pivních soutěžích a degustacích. Letos jsme začali velice dobře,“ podotkl ředitel Pivovaru Rohozec František Jungmann.
ROZHODUJE CHUŤ
Porota letos posuzovala 75 výrobků v devíti kategoriích. Hodnotila zejména chuť, vůni a vzhled. Preferováno bylo využití místních surovin či tradice výroby. „Snažíme se vyzdvihnout zajímavé regionální výrobce a upozornit na dobré potraviny z místních zdrojů,“ uvedl krajský radní Jiří Löffelmann, jehož resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova soutěž připravuje.
Označení Výrobek Libereckého kraje 2019 dále ponesou vepřové maso na kmínu z firmy Podkrkonošská uzenina, zrající ovčí sýr od Michala Sabáčka z Nové Vsi, moravský koláček od Ivany Hollanové z Mimoně. Nálepku dostala i tartaletka s ovocem z Jizerských pekáren, jablko s mrkví z Moštovny Lažany a medvědí česnek v přepuštěném másle od Martiny Papežíkové z Turnova.