Jilmy byly dříve neodmyslitelnou součástí krajiny. Rostly v lesích, u břehů řek, v parcích i alejích podél cest. Dnes se s nimi setkáme jen výjimečně. Grafióze, která se k nám dostala ve 30. letech minulého století, padlo jen na území České republiky za oběť 90 procent jilmů. „Grafióza je stálým problémem. Přesto věříme, že má naše snažení smysl. Vycházíme z toho, že jilmy, které přežily, jsou proti této nemoci odolnější. Má cenu je vracet zpět do krajiny,“ vysvětluje Jiří Antl ze spolku Čmelák.

NAVRÁTILCI UŽ PLODÍ

Převážná většina jilmů vysazených v uplynulých letech podle průzkumů sdružení žije a naplňuje poslání projektu. „Nemáme informace o tom, že by některý z vysazených stromů tato houba napadla. A to nejstarší z jilmů už i plodí a mají na výšku přes deset metrů,“ dodává Antl.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.
Nemocnice otevírá novou dětskou ambulanci

Na jedenácti místech kraje letos nechal Čmelák vysadit v našem regionu nejrozšířenější jilm horský. Desítky stromů přibyly v lesích okolo Vratislavic nad Nisou, libereckého Harcova, Jirkova u Železného Brodu, na Ještědském hřebeni nebo u Lázní Libverda na Frýdlantsku.

„Sazenice směřovaly na lokality Pozemkového spolku Čmelák, kde vytváříme přírodě blízké smíšené porosty, které by v budoucnu měly stabilizovat většinou monokulturní lesy ve zbytku krajiny a stát se jakousi semennou bankou vzácnějších druhů dřevin do okolí,“ vysvětluje za sdružení Adam Babka.

Jilm je zajímavý tím, že jeho plody, na rozdíl od většiny našich listnáčů, nedozrávají až na podzim, ale už na přelomu května a června. Semínka vypadají jako malé lehké penízky a vítr je dokáže přenášet na velké vzdálenosti.

Vysazení pamětního stromu se uskutečnilo 23. října v Liberci v rámci oslav 50. výročí vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Na snímku zleva Martin Půta, Siegfried Weiss a František Pelc.
FOTO: K padesátinám dostaly Jizerky buk i knihu jejich obdivovatele

NOVÝ PRALES

Čmelák stojí také za projektem Nový prales, který od roku 2004 vzniká nedaleko Ještědu. Spolek se snaží přeměnit tamní smrkové monokultury na pestrý les výsadbou jedlí, buků nebo javorů. Zapojit se může i veřejnost, poslední letošní výsadba proběhne v sobotu 3. listopadu od 10 do 16 hodin. „Na místo sázení se zájemci dostanou z Plání pod Ještědem po modré turistické stezce k Pomníku táboru lidu,“ zve na Den v Novém pralese děti i dospělé Adam Babka.