Spolupracovat budou i na prokazování totožnosti některých osob, které mohou být podezřelé ze spáchání trestného činu či přestupku. Organizátoři předváděcích akcí totiž často využívají bezbrannosti seniorů a jejich nízké schopnosti rozpoznat protiprávní jednání a nekalé obchodní praktiky. Výsledkem tak jsou uzavřené nevýhodné kupní smlouvy na předražené zboží nevalné kvality. Pokud se v Liberci předem ohlásí některá ze společností, které patří mezi skutečně problematické, inspekce a strážníci společný výjezd předem avizují.

Hlídky a kurýři

„Místa konání předváděcích akcí budeme pravidelně kontrolovat. Na místě zdůrazníme fyzickou přítomnost hlídky a namátkově budeme kontrolovat okolí vstupu," říká ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. To by mělo varovně zapůsobit především na pořadatele, ale preventivně upozornit i případné návštěvníky předváděcích akcí.

Na akcích budou i tzv. kurýři prevence kriminality městské policie, kteří se rekrutují z dobrovolnického týmu seniorů. Ti smějí navštěvovat jednotlivé předváděcí akce a pasivně sledovat jejich průběh. Případným obětem šmejdů pak mohou po ukončení předváděčky poskytnout leták s cennými informacemi a radami. V případě protiprávního jednání také hned vše oznámí policii.

„Stále lidi upozorňujeme, ať na podezřelé akce nechodí, ale marně," říká ředitelka libereckého inspektorátu ČOI Renata Linhartová. „Pokud už někdo na ně jde, je třeba, aby znal svá práva. Právo na pravdivé informace o pořadateli, výrobku, ceně, možnosti reklamace, právo volby, zda smlouvu uzavře či nikoli, právo na odstoupení od smlouvy uzavřené na předváděcí akci do 14 dnů bez udání důvodu a právo na vrácení peněz."

Vloni provedla ČOI v severních Čechách 109 kontrol, třetina akcí neprošla. Za to inspektoři udělili pokuty ve výši 8,2 miliónu korun.