Občanští demokraté čelí na celostátní úrovni rozsáhlé krizi, kterou kromě opakovaných prohraných komunálních, krajských i senátních voleb nyní umocnila aféra, jež se rozhořela v okolí premiéra Petra Nečase. Otazníky visí nad možností předčasných voleb, ale kromě toho se příští rok uskuteční evropské, senátní a komunální volby. Kdo povede ODS v Libereckém kraji do nelehkých soubojů?

O tom se rozhodne dnes na regionálním volebním sněmu v Liberci. Proti místopředsedovi Přemyslu Sobotkovi se postavil jablonecký primátor Petr Beitl. „Jablonecká oblast dokázala za poslední dvě volební období řadu úspěchů. Proto má právo si říci o post nejvyšší," řekl Deníku Sobotkův protikandidát Petr Beitl.

Podobný názor má i jablonecký senátor Jaroslav Zeman, podle kterého musí ODS nyní předvést voličům nějakou změnu, aby si je znovu naklonila na svou stranu a ukázala jim, že stojí za to ODS volit.

Změna je nezbytná?

I někteří liberečtí občanští demokraté v této souvislosti připouští, že změna je nezbytná, nicméně nejsou přesvědčeni, že by měla být právě v osobě Přemysla Sobotky, ale že by změny měly být spíše na úrovni místního a oblastního sdružení. „Jediný, kdo opravdu odstoupil, byl Radim Zika, jinak ve vedení na různých úrovních zůstali stejní lidé," naznačil frýdlantský starosta Dan Ramzer, podle kterého je tamní místní sdružení jediné v liberecké oblasti, kterému neubývají členové.

„Vyslechnu si projevy obou kandidátů, ale vadí mi, že protikandidatura zazněla nejprve v médiích a nezaznělo to na naší úrovni," podotkl Ramzer s tím, že by očekával ze strany Sobotkova protikandidáta snahu ucházet se o podporu i u tamního sdružení. Nový oblastní předseda ODS na Liberecku Jiří Stodůlka, který vystřídal Radima Ziku, je pro změnu a byl by rád, aby ji ODS dokázala voličům zprostředkovat.

Nicméně nikoli pro změnu na pozici krajského předsedy. „Vyměnit Přemysla Sobotku jenom proto, že je tam dlouho, mi nepřijde správné. Je za ním kus práce a myslím si, že když je někdo místopředsedou senátu, tak určitě nepracuje špatně, takže jednoznačně podpořím Přemka," konstatoval Stodůlka.

Jablonecký senátor Jaroslav Zeman se netají názorem, že Sobotkovo setrvání v čele krajské ODS voliče odradí. „ODS v Liberci je nevolitelná na příštích dvacet let," reagoval Zeman a upozornil, že právě jablonecká a českolipská ODS si dokázala ještě sáhnout po postech na radnicích.

Opakovaný propad

Liberecká opakovaně propadla. Mířil tak na stav zejména v liberecké městské ODS, kde v čele vystřídal bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera jeho dlouholetý náměstek Ondřej Červinka.

Ten ale změny hájí s tím, že se částečně obměnilo složení vedení místního sdružení a také za výraznou změnu považuje obrodu na postu oblastního předsedy v osobě Jiřího Stodůlky.

Argumentuje i novou tváří v místním sdružení, ekonomem Václavem Podzimkem. „Osobně si myslím, že i já jsem produktem určité sebereflexe ODS," řekl Podzimek s tím, že se nyní s ohledem na stav ODS rozhodl do aktivnější politiky vstoupit. „Vedení možná působí staronově, ale z mého pohledu došlo k zásadním změnám.

V každém případě chceme změnit přístup, více komunikovat s lidmi, jak dovnitř, tak ven. A od toho všeho se to bude odvíjet," doplnil Červinka. Také on jednoznačně stojí za Přemyslem Sobotkou, podobně jako část českolipské a semilské ODS.

Samotný Sobotka se před pondělní volbou pouze usmívá. „Víte, když něco chcete, musíte si o to umět říci, a to si myslím, že se tak zcela nestalo," řekl na adresu svého protikandidáta.