„Je to správně, v divadle jsou lidé placeni hůře a je potřeba, aby se jim výdělky zlepšily. Na druhé straně, stát na to nedá peníze, prostředky na to musí najít město,“ upozornila. Částka podle ní ještě není pokrytá. „Čekáme, kolik přidá ministerstvo, následně se budeme bavit, kolik zbývá pokrýt,“ dodala.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek uvedl, že růst platů považuje za důležitý, uznal ale, že jde o výrazný zásah do divadelních rozpočtů. „Mám z toho na jedné straně radost, protože není možné, aby herec pracoval za 15 tisíc čistého. Tím, že v Praze na vládě slavím úspěch, se ale ta divadla, respektive města, ocitají pod větším tlakem. My neposíláme do regionů zároveň větší peníze,“ připustil při své návštěvě libereckého divadla v půli prosince.

Podle Levko šlo o první ministerskou návštěvu, kterou ve svém funkčním období zažila. „Snažili jsme se ho blíže zasvětit, jak se žije regionálním divadlům, jaké mají problémy,“ popsala. Právě peníze jsou přitom problémem číslo jedna.

Koza jako dárek pod stromeček - skutečný dárek, který pomáhátěm nejchudším.
Ovce, kozy, slepice či galony s vodou. Lidé v kraji přispěli těm nejpotřebnějším

Divadlo letos hospodařilo s rozpočtem přibližně ve výši 144 milionů korun, většinu z toho pokrývá příspěvek města. Stát podle ředitelky divadlu přispěl 11 miliony. „Stát se teď snaží navyšovat program podpory regionálních divadel, ale pořád to není koncepční řešení. Každý rok se znovu bojuje o to, kolik v tom programu bude peněz,“ zmínila. Výši příspěvku se podle ní navíc divadla dozvídají až v dubnu.

Víc peněz do kultury v regionech

Zaorálek po schůzce uvedl, že je jeho ambicí přinést do regionální kultury více peněz. „Nebyla to nějaká platonická debata. Měli jsme z ní několik konkrétních závěrů, kterými se budu zabývat a zadám je ekonomům,“ řekl.

Jedním z konkrétních plánů je podle něj vznik platformy, která by lépe umožňovala společné financování z více zdrojů. Dnes mají divadla jakožto příspěvkové organizace jen jednoho zřizovatele, obvykle město. To by se podle něj mohlo změnit novelou zákona.

Zázrak z Dubí slaví 105 let.
Zázrak z Dubí slaví 105 let. Duritku proslavil i film Pelíšky

Vícezdrojové financování je věc, která se už řadu let řeší i na regionální úrovni. Na městské divadlo sice přispívá i Liberecký kraj, například před pár týdny poslal deset milionů na opravu vzduchotechniky, podle místní opozice jde ale o nekoncepční příspěvky. „Pár milionů z toho Liberec získá, ale příští rok už to může být klidně nula,“ zmínil zastupitel Josef Šedlbauer (Změna).

Inspirace v zahraničí

Podle Levko by byl ideální rakouský nebo německý model. „Tedy, že se o ty náklady dělí tři složky v nějakém poměru, můžeme mluvit třeba o 20:20:60,“ řekla.

Další možností, jak kulturním organizacím v regionech pomoci, by se podle Zaorálka mohlo stát snížení DPH na opravy kulturních památek. Opravy Šaldova divadla by tak v případě změny vyšly na méně peněz.

Dobrovolnice v nemocnici.
Dobrovolníci v kraji dělají radost pacientům v nemocnicích či klientům domovů