Ta plánuje, že z obří pětipatrové budovy zanechá skelet, do kterého budou vestavěny byty. Zároveň budou na přilehlých pozemcích další tři domy postaveny zcela od základů. „Bude postaveno 140 bytů s plochou od 50 do 120 metrů čtverečních. Ke každým 50 metrům bytové plochy vzniknou dvě parkovací místa,“ sdělila společnost Dioptra na dotaz Deníku. Realizace podle společnosti proběhne v letech po roce 2025.

U kruhového objezdu doplní tři bytové domy objekt Ústavu fyziky plazmatu AV ČR TOPTEC. Ani to není vše, nezávisle se v místě zanedlouho rozběhne stavba hypermarketu Kaufland.

Turnovská radnice do projektu přestavby brownfieldu a výstavby nových bytových domů vstoupí podílem na infrastruktuře. Před domy směrem k silnici má vzniknout široký chodník. „Chceme, aby místo dostalo hned v počátku reprezentativní ráz. Tak, aby tam nechybělo nic z infrastruktury. Zatím jsme stále v jednání s investorem,“ podotkl starosta Turnova Tomáš Hocke.

Budoucí podoba pasáže.
FOTO: V Turnově začali se stavbou Zlatnické pasáže, vyjde na 15 milionů korun

Radnice uvítala, že se z areálu Dioptry nestane další brownfield. „V podstatě zde vznikne nové malé sídliště. Zatím jen nevíme, zda se bude jednat o byty nájemní nebo k prodeji,“ doplnil starosta.

V přibližně čtrnáctitisícovém Turnově byty chybí dlouhodobě. V nabídce realitních kanceláří bylo ve středu 23. března osm nabídek bytů přímo v Turnově. Nejlevnější za 4 000 190 tisíc, nejdražší za 6 000 500 tisíc. „Výstavbou nových bytů očekáváme tlak na snížení rychlosti cen nemovitostí ve městě,“ poznamenal Hocke.

Zdroj: DeníkPo nových prostorách již dlouhodobě volají vědci z Výzkumného centra speciální optiky a optoelektronických systémů TOPTEC. To nyní sídlí na okraji Turnova v nájmu, v jedné z dnes už poněkud historických budov z minulého století, postavených zejména pro účely výroby klasické optiky, která nevyžadovala speciální prostředí. Druhou budovu využívá v centru Turnova.

A to je to, co zaměstnancům centra dělá vrásky. „Udržovat zde laboratoře s čistými prostory je náročné i nákladné. Navíc tu už nelze dosáhnout vyšší čistoty vzduchu, kterou bychom potřebovali pro nejpokročilejší výzkum a prototypování,“ vysvětlil výkonný ředitel centra TOPTEC Vít Lédl.

Turnov má vlastní poštovní známku.
Turnov slaví výročí. Město má vlastní poštovní známku

Oba objekty vzdálené od sebe více než kilometr jsou výrazným omezením pro další rozvoj centra. Dalším důležitým aspektem je fakt, že smlouva o pronájmu budovy na okraji města, má platnost do roku 2025. „Tato situace naléhavě volá už delší dobu po řešení, a proto se vedení Ústavu fyziky plazmatu rozhodlo tento stav změnit a postupně vybudovat pro centrum adekvátní prostory, které budou splňovat jak kapacitní, tak další nároky na moderní výzkumné centrum,“ doplnila Dana Marková za TOPTEC.

Vedení centra se na případnou stavbu nové budovy v Turnově těší. „Měli jsme nabídku na přestěhování do Prahy, ale chceme zůstat v Turnově. Většina našich lidí je místních a tradice optiky tady je obrovská. Chceme ji zachovat a posunout ještě dál,“ doplnil Lédl.

V současné době jedná Akademie věd ČR o koupi části pozemku v areálu Dioptra a připravuje výběrové řízení na realizaci projektové dokumentace ve stupni pro vydání územního rozhodnutí pro výstavbu nové budovy centra TOPTEC.

Výzkumné centrum speciální optiky a optoelektronických systémů TOPTEC je oddělením Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR a patří mezi Aplikační Centra Akademie Věd ČR. Zaměřuje se na výzkum optiky, optoelektroniky a vývoj aplikací spojených s touto tématikou.