Výuka v dílnách a na pozemcích by se měla na základních školách rozšířit, zaznělo tento týden z úst premiéra Bohuslava Sobotky. V současnosti si školy mohou vybrat z balíčku předmětů zahrnujících praktickou výuku. Rozšíření pěstitelské výchovy a výuky v dílnách by pro většinu základních škol znamenalo komplikaci.

„U nás by to bylo velmi složité. Nemáme na výuku dílen a pěstitelských prací prostory," vysvětlil ředitel ZŠ Ostašov Radek Vystrčil. Podle něj se škola snaží dětem znalosti z těchto praktických oborů vštěpovat, jak jim okolnosti dovolí. „O rostliny se děti učí pečovat aspoň ve třídě, pěstujeme hrášek a fazole ze semínek, starají se i o venkovní truhlíky," vysvětlil ředitel. Ve třídách mají žáci možnost starat se i o drobná zvířata, jako jsou králíčci, rybičky nebo ještěrky. V rámci rámcového vzdělávacího programu zavedli v Ostašově práci s technickými materiály nebo digitálními technologiemi.

Podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra se problém s prostory týká většiny základních škol v Liberci. „Chápu, proč o tom ministerstvo mluví, ale je potřeba přistupovat k tomu koncepčně, aby to nedopadlo jako se současnou novelou, kdy by měly jít do školky dvouleté děti, ale nikdo na to není připravený," vysvětlil náměstek. Podle něj se nabízí několik variant, jak řešit například dílenskou výuku. „Mohly by se využít třeba prostory v Domě dětí a mládeže Větrník. V plánu je i dílenská akademie v technoparku. Vzdálenější školy by ale měly problém s dopravou," poznamenal Langr.

Zavedení dílenské výuky by naopak přivítal ředitel střední odborné školy Na Bojišti Zdeněk Krabs. „Řemeslná zručnost národa stále klesá. Vidíme to i na dětech, které sem nastupují. Některé u nás poprvé drží v ruce šroubovák," povzdechl si ředitel. Škola Na Bojišti nabízí základním školám možnost dílenské výuky. „Bohužel už máme možnosti omezené, ale školy o naše dílny zájem mají. Dětem rozhodně prospěly, měly radost, že si mohou něco vyrobit," poznamenal ředitel, podle kterého vyučuje dílny v plném rozsahu jedna či dvě školy v Liberci.

Dílenskou výuku i pěstitelské práce má ve svém rozvrhu ZŠ 5. května. Podle zdejší ředitelky Ivety Rejnartové by děti měly být vzdělávány i v těchto praktických oborech. „I v paneláku mohou přece pěstovat kytky," uzavřela ředitelka.