Vyslán byl již na sedm misí, pracoval například v africkém Kongu a Súdánu nebo na Haiti. Jeho kniha Tichý dech, plná dramatických zážitků z těchto cest i osobních postřehů a vyznání, zvítězila letos v Magnesii Litera v kategorii Objev roku.

Lékař bez hranic

Kniha Tichý dech přináší svědectví mladého českého chirurga z afrického Konga a z Haiti, kam odletěl s dalšími lékaři ihned po ničivém zemětřesení. Zároveň jde o velmi osobní výpověď člověka, který vyrazil do dalekých končin plný romantického nadšení. Brzy byl ale konfrontován nejen se všudypřítomným utrpením, ale i s neznalostí a neochotou některých lékařů a sester.

„Součástí knihy je demytizace lékařů a lékařského povolání, protože jsme smrtelníci jako každý jiný, musíme se hlídat, abychom nedělali chyby, a stejně je děláme," říká o svých zápiscích dětský chirurg Jan Trachta..

Proč se vůbec dětský chirurg vydal na humanitární mise? A co všechno s sebou takové rozhodnutí nese? O tom všem, a hlavně také o oceněné knize bude řeč ve čtvrtek od 19 hodin v Knihkupectví u Fryče.