Záchranáři si pro ně připravili zajímavý dvouhodinový program. Kromě teoretických informací čekaly na děti i praktické ukázky. Zvídaví návštěvníci si prohlédli i lékařských automobil Škoda Yeti.

Největším lákadlem ale pro ně byl záchranářský vrtulník. Ač v hangáru ten liberecký žlutý byl, v současné době procházel opravou, tudíž za něj 
k vážným případům létal záložní. Štěstí na něj ale děti neměly. V době, kdy na základnu dorazily, letečtí záchranáři 
s ním zasahovali u dopravní nehody v Mírové pod Kozákovem, odkud do pražské nemocnice transportovali třináctiletou dívenku.

Cestou zpět do Liberce, kdy už to vypadalo, že se ho děti na heliportu dočkají, vyslalo operační středisko vrtulník 
k dašlí vážné nehodě, tentokrát na Českolipsko. Nemalou útěchou ale pro děti jistě byla ukázka stejného vrtulníku jen ve zmenšené formě. S dálkově řízeným RC modelem se jim totiž představil vášnivý modelář Roman Kadleček. Nejvíce ale děti potěšila možnost na vlastní kůži si vyzkoušet, jaké to je vznášet se ve výšce zavěšený na laně.

„Celý týden jsme s tímto tématem pracovali. Na letišti si děti procvičily číslo na záchranku a seznámily se s průběhem telefonátu na jeho dispečink. Již tak vědí, kam se obrátit v případě potřeby o pomoc," uvedla Petra Čermáková, ředitelka školky.

Shodla se, že exkurze na základně leteckých záchranářů (Kryštof 18) byla zážitek nejen pro děti, ale i pro dospělé.