„Měla jsem doma dýni a dlouho jsem přemýšlela, co s ní uděláme. Dcerka ji chtěla vydlabat, přesně jak to viděla v televizi. Pak jsme náhodou narazily na to, že v galerii bude tahle akce. Popadly jsme proto dýni a šup sem, alespoň si dcerka pohraje s dětmi a já nemám doma nepořádek," podotkla s úsměvem Hana Krausová z Liberce.

Halloween se slaví převážně v anglicky mluvících zemích. Během posledních let našel tento svátek své příznivce i u nás.

Děti se během tvořivé dílny naučily vyrábět správnou Jack O´Lanterns, což je název pro tu správně strašidelnou vydlabanou dýni. Vyráběly také strašidelné masky a lampiony.

„Vystřihuji si tady a vybarvuji masku. Bude ze mě dýně," řekl sedmiletý Patrik Kulhánek z Liberce.

Galerie připravila pro své návštěvníky malé tvořitele všechny pomůcky. Na stolech byly nože, lžíce na dlabání, modely na výrobu lampionů a materiál na přípravu strašidelných kostýmů. Jen dýně si každý musel přinést vlastní.

„Dýni jsme si vzali svou, vůbec by nás nenapadlo, že by nám ji tady někdo dal. A jak znám mého syna, určitě by si vybral tu největší a já si nedokáži představit, jak ji vezeme domů. Přinesli jsme si několik malinkých. Ty uneseme. To si ještě syn musí vyrobit lampion, " podotkla Žaneta Coufalová z Liberce.