„Na území Libereckého kraje byl na základě rozhodnutí ústředního krizového štábu vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity tedy pohotovost. Podle informace hydrometeorologů lze bohužel očekávat během neděle a pondělí bouřky a až 40 milimetrů srážek," uvedl v sobotu liberecký hejtman Martin Půta (SLK).

Přestože byla předpověď počasí nepříznivá, starostové obcí a měst, které většinou povodně na Liberecku a Frýdlantsku potrápí, se v neděli dalších přívalových dešťů příliš neobávali.

„Řeka Jeřice je u nás pod průměrem a proto by měla případný přívalový déšť pojmout bez problémů. Platí u nás ale standardní opatření a doporučení, jako při každé nepříznivé předpovědi počasí," konstatoval starosta Chrastavy Michael Canov (SLK). Velké vody se nijak výrazně neobávali ani v Heřmanicích na Frýdlantsku, kde rozvodněný malý potok napáchal v roce 2010 značné škody. „Díky opatřením, která tady provedlo Povodí Labe, krajská správa silnic a obec, se velké vody nebojíme. Koryto řeky jsme rozšířili, vyčistili a provedli i další opatření a jsem s tím naprosto spokojen," doplnil Vladimír Stříbrný (SLK), starosta Heřmanic. Za poslední tři roky se zde do protipovodňových opatření investovalo téměř půl miliardy korun.

Podobně dobré zkušenosti má i Hrádek nad Nisou. Koryto řeky Nisy zde o uplynulém víkendu pobralo daleko více vody než v roce 2010. „Myslím si, že protipovodňová opatření jsou zde výrazně znát a vyplatila se. S tou předpovědí, která je, nás mohou spíš ohrozit malé potoky, kterými se nikdo moc nezabývá," podotkl hejtman Půta, který byl v roce 2010 starostou Hrádku nad Nisou.

Protipovodňová opatření chrání už i Višňovou, kde je před dokončením protipovodňový val. I tamní starostka viděla možné nebezpečí v malých potůčcích, které by se při bleskové povodni mohly rozlít. „Není proti tomu prevence, musíme ohlídat malé toky, ale jinak nemůžeme dělat vůbec nic," dodala Erbanová.

Na nepříznivou předpověď se připravovali i hasiči. „Jsme na to připraveni, i když věřím, že se meteorologická předpověď zcela nenaplní," podotkl ředitel krajských hasičů Roman Hlinovský.