Zároveň v nich najdete prostá jídla, která naleznete i na jídelníčku každé české restaurace. „Při výběru jídel nebyl prezident vůbec náročný, spokojil se s tím, co bylo v naší stálé nabídce,“ řekl Deníku Marek Macháček, ředitel Hospody Domov, kde dnes Václav Klaus s chotí povečeří. Jako hlavní chod zde prezident ochutná marinovanou vepřovou krkovici v hrubozrnné hořčici s lehkým bramborovým salátem.
„Jako předkrm bude podáváno vepřové sádlo se škvarky a konfitovaná drůbeží játra v sádle, podávaná s domácím chlebem,“ podotkl Macháček. Dát si stejné menu jako prezident tak může kdokoliv, kdo do Domova zavítá. Na Ranči Malevil v Heřmanicích, kde před 10 lety ještě jako premiér země Václav Klaus obědval, vsadil včera prezidentský pár na klasičtější oběd. Lososovou růži s bylinkovou bagetkou vystřídalo jako hlavní chod kachní prsíčko na rozmarýnu se šťouchanými brambory.
Podle provozní vedoucí Pavlíny Rejzkové pak osobně poděkoval všem lidem, kteří se na přípravě pokrmu podíleli. Úterní poledne stráví Václav Klaus v jabloneckém Hotelu Břízky. Již dvakrát zde jedl, takže třetí návštěva nevyvedla hotelový personál z rovnováhy. „Jako předkrm si objednal paštiku z husích jater a brusinkovou omáčkou, polévku hovězí vývar a jako hlavní chod krůtí roládu zapečenou s parmskou šunkou, parmezánem a bramborovými rösty,“ prozradil ředitel hotelu Josef Vorel.
Jídla, která prezidentský pár při své návštěvě v Libereckém kraji zkonzumoval, navrhli pracovníci krajského úřadu hradní kanceláři. Ta se k jejich složení a podobě vyjadřovala. Jak Deník zjistil, povětšinou žádné výhrady k jídlům neměla. Jídla šla na účet krajského úřadu, na jehož pozvání prezident přijel.