VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dělají to ručně a hezky po Jizerskohorsku

Liberecký kraj - Dalších 14 výrobců se pyšní oceněním značkou Regionální produkt Jizerské hory.

4.10.2011 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Tomáš Kubelka

Již 38 firem a firmiček může používat značku Regionální produkt Jizerské hory. Minulý týden bylo 14 z nich nově certifikováno a mají tak pravomoc po dva roky používat na svých výrobcích tento titul.

„Nejde o žádnou soutěž, cílem je přidělit značku výrobkům, které jsou místního původu, svou kvalitou a estetickými hodnotami dobře reprezentují oblast Jizerských hor a v celém cyklu výroby i spotřeby jsou šetrné vůči životnímu prostředí,“ předeslala Jitka Doubnerová z Místní akční skupiny Mikroregionu Frýdlantsko, jež je tvůrcem a správcem značky. Ta vznikla v roce 2010 a zatím zahrnuje českou část Jizerských hor. Příští rok chce expandovat i do polské části.

Letos byly mezi přihlášenými výrobky více zastoupeny potraviny a nápoje. Jedním z nově oceněných byl například Vlastimil Hejral, majitel Maškova pekařství ve Smržovce. Jeho Smržovský chléb zaujal porotu kupříkladu svojí dlouhou trvanlivostí.

„Je to klasický druh žitno pšeničného chleba, každý bochník projde rukama pekaře. Hodně chutná starším lidem, kteří byli zvyklí na jinou chuť, než jako mají chleby dnes,“ vysvětluje Hejral. Denně jeho pekárnička vyrobí sto kousků Smržovského chleba. Do posledního kusu se prodají ve dvou prodejnách, které pekařství má v Nové Vsi a ve Smržovce.

Certifikát Regionální produkt Jizerské hory si od poroty vyzvedl i Jan Chytil, který v Bulovce Dolní Oldříši chová a vykrmuje husy. Chlazené je pak prodává ze dvora a lidé si je nemohou vynachválit.

„Celý den jsou venku na čerstvém vzduchu, pasou se na trávě. Vykrmujeme je navíc bioobilím,“ pochlubil se chovatel. Stovku kejhajících hus končících v hladových žaludcích chce příští rok navýšit na dvojnásobek. „Snad nám v tom certifikát trošku pomůže,“ zadoufal Chytil.

Autor: Tomáš Lánský

4.10.2011 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na pozemcích Hospodářské a lesnické školy ve Frýdlantu vzniká naučná zemědělská stezka. Poslouží jak škole při výuce, tak veřejnosti k seznámení se s tím, co se v kraji teď i kdysi pěstovalo
18

Chmelnice, vinice, sad i pole. Škola ve Frýdlantu mění nevyužité pozemky

Výstava Metznerbund v Oblastní galerii.
9

Metznerbund v Oblastní galerii překvapuje porcí pestrého umění českých Němců

Hlasujte pro nejhezčí miminko 42. týdne roku 2017

Liberecko - /GALERIE, HLASOVÁNÍ/ - Představujeme vám miminka vyfocená ve 42. týdnu roku 2017. Hlasujte pro to nejhezčí!

Kraj ušetřil na veřejných zakázkách miliony

Liberec – Od začátku letošního roku do konce září Liberecký kraj vyhodnotil celkem 135 veřejných zakázek za předpokládanou hodnotu 827.497.297 Kč.

Byl to dříč, vzpomíná na atleta Karla Koláře jeho trenér Vladimír Zelin

Úspěšný, nedávno zesnulý, jablonecký atlet, Karel Kolář, strávil nejdelší a také nejúspěšnější sportovní období v jablonecké TJ Liaz. Tam jej v letech 1977 až 1982 trénoval Vladimír Zelinka.

ON-LINE: Odvolili političtí lídři, hokejista i 103letá Českolipanka Anna Hejná

Liberecký kraj /FOTOGALERIE/ – Ve 14.00 hodin se otevřely dveře 583 volebních místností v kraji. Po čtyřech letech opět mohou plnoletí občané ČR volit své zástupce v Parlamentu ČR. Bojuje se o 8 poslaneckých míst v Libereckém kraji. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení