Stačí je muzeu darovat a obohatit tak jeho sbírku časoměrných strojků čítající 350 kousků. Dary lidí ji mají rozšířit o exempláře z druhé poloviny 20. století, které v ní chybějí.

„Hodinky z 50. až 80. let minulého století se až do nedávna moc nesbíraly, snad pro jejich relativní mládí. Dnes ale víme, že tehdy vznikaly hodnotné kusy. My je ve sbírkách nemáme příliš zastoupeny a peníze na jejich nákup prostě nejsou," zdůvodnil ředitel muzea Jiří Křížek, proč se rozhodl vyzvat ke spolupráci lidi. Ti by měli do muzea nosit nástěnné hodiny, náramkové hodinky a budíky, nejlépe starší 15 let. Nemusejí být funkční a ani úplné. Za pár týdnů, kdy muzeum výzvu zveřejnilo, na ni reagovalo již 15 lidí.

„Sešly se nám tu zajímavé exempláře. Třeba skládací cestovní budík ze 60. let nebo dámské hodinky PRIM. Jeden dárce dokonce nechal hodinky na vrátnici a aniž by se představil, kvapně odešel," svěřila se kurátorka hodinkové sbírky Kateřina Nora Nováková.

Staré hodiny, které muzeum od lidí přijímá, často končívají po bazarech, zastavárnách a nebo v horším případě v popelnici. Byli to právě zaměstnanci muzea, kteří před lety pomohli svými dary rozšířit sbírku hodin do stávající podoby. Na to, aby muzeum nakupovalo po aukcích a starožitnictvích, ale nebyly nikdy peníze. I proto se zachovala ona dobročinnost.

„Mnozí lidé se domnívají, že do muzea patří jen předměty starší povahy. U nás se ale stávající kolekce snažíme doplňovat i o mladší přírůstky; tyto předměty nejsou sice tolik cenné pro naši současnost, ale zejména pro budoucnost. Za pár let, po ukončení funkčnosti, totiž většina těchto předmětů nenávratně zmizí a budou našim následovníkům v mozaice historie chybět," doplnila Nováková.