Nejvážnější situace stále panuje u virové hepatitidy A, tedy žloutenky. Co do počtu nemocných se Liberecký kraj řadí hned na druhé místo za Karlovarský. Jak zdůraznila mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balášová, počet nemocných se zvyšuje. Zatímco v roce 2013 onemocněli touto nemocí tři lidé, v roce 2014 jich bylo 26 a za loňský rok se nakazilo přes devadesát obyvatel kraje.

POZOR NA KAŠEL

Alarmující čísla se však objevila i u další nakažlivé choroby dávivého neboli černého kašle. Podle statistik zveřejněných KHS Liberec se loni nakazilo černým kašlem třikrát více osob, než je republikový průměr. Podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygieny Jany Prattingerové však situace ve skutečnosti nemusí být tak vážná, jak se jeví ve statistikách. „Co se týče tohoto onemocnění, záleží hodně na svědomitosti lékařů," sdělila ředitelka s tím, že ne všichni lékaři na černý kašel myslí a posílají své pacienty na odpovídající vyšetření, což potvrzuje i případ liberecké pacienty Veroniky, která onemocněla před dvěma lety, a trvalo několik týdnů, než si na své obvodní lékařce „vymohla" vyšetření. „Nejhorší byly noci, kdy už jsem se doslova dusila, ale od doktorky jsem pořád dostávala neúčinné kapky," zavzpomínala. I Prattingerová upozorňuje, že co se týče této vleklé a nepříjemné nemoci, měli by být lidé obezřetní. „Dávivý kašel se ve společnosti stále vyskytuje. Pokud má někdo potíže tohoto charakteru, měl by si určitě zajít k lékaři," varuje ředitelka. Situace, která panovala předloni, kdy počet nakažených přesáhl dvě stě padesát, se však obyvatelé Libereckého kraje obávat nemusí. Za loňský rok se nakazilo 63 lidí, letos to bylo přes dvacet.

Výskyt některých nemocí zhoršuje stále nekončící trend, kdy rodiče odmítají očkovat své děti. „Rodiče stále více přemýšlí, zda dítě očkovat. Nejčastěji pak vynechávají vakcínu proti příušnicím, zarděnkám a spalničkám," vysvětlila Prattingerová.

Právě nakažených prvně jmenovanou chorobou se loni objevilo téměř třicet případů. Jak zdůraznila doktorka Prattingerová, před příušnicemi neochrání stoprocentně ani vakcinace. Proočkovanost je tak důležitá, zejména pro tyto méně chráněné jedince. Zejména u dospělých mužů mohou mít příušnice doživotní následky, hrozí jim trvalá neplodnost.